Bitka na Kadinjači – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 36:
 
[[Datoteka:Borci radničkog bataljona polaze na Kadinjaču.jpg|minijatura|Borci radničkog bataljona polaze na Kadinjaču novembra 1941. godine.]]
Dana 29. novembra oko 8 časova njemačke jedinice, koje su četnici{{Nedostaju_izvori}} upozorili da je cijela Kadinjača puna partizana i da će uporno biti branjena, krenule su iz [[Zaglavak|Zaglavka]] izviđačkim snagama naprijed pročešljavajući teren da bi otkrile položaj Radničkog bataljona i uočile glavne otporne tačke. Kada su se ove snage zavukle dosta duboko između prve i druge okuke puta, s Kadinjače je odjeknuo pucanj partizanskog topa i gotovo istog trena sručila se na njemačke vojnike vatra boraca Pekarske i Krojačko-obučarske čete.
 
Da bi što brže slomili otpor branilaca na Kadinjači, Nijemci su uputili obuhvatne kolone jačine dva bataljona. Poslije jednočasovne snažne artiljerijske pripreme u talasima su napadali položaje branilaca Kadinjače. Odbijeno je više njihovih juriša i povela se borba prsa u prsa. U borbi vođenoj do popodneva branioci Kadinjače nisu dozvolili neprijatelju da prodre u Užice. Uz put su njemački vojnici hvatali seljake i gonili ih da nose municiju, a onda ih ubijali. Kada su sa obje kolone izbili na prevoj Kadinjače, počeli su s bokova vršiti pritisak na borce Posavskog odreda, [[Drugi šumadijski partizanski odred|Oraške čete 2. šumadijskog odreda]] i [[Užički partizanski odred|2. zlatiborske čete Užičkog odreda]].