Kalnik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 16:
 
Istočno od grada Velikog Kalnika proteže se u dužini oko 4,5 kilometara stjenoviti uglavnom pošumljeni greben zvan [[Kalnička greda]],s vrhovima [[Vuklec]] (572 m), [[Podrevec]] (544 m) i [[Škrinja (vrh)|Škrinja]](504 m). Vuklec je stjenoviti vrh obrašten gustim raslinjem u zapadnom dijelu. Oko polovice Kalničke grede nalazi se stjenoviti vrh zvan Podrevec, do njega je uređen markirani pristup od staze za Škrinju.
Najniži vrh [[Škrinja(vrh)|Škrinja]] (oko 504 m) u najistočnijem dijelu Kalničke grede, predstavlja oko 80 metara dugački goli stjenoviti ispresjecani greben. od kuda se pružaju prekrasni vidici. Do nje je uređen pristup od seoskog mlina u selu Kalnik i od planinarskog doma na Kalniku. Istočno od Kalničke Grede je dugački prodor Vratno, koje ćine ostaci nekadašnjeg sela, lugarnica Vratno i Rinkov (stara tvornica vapna). Kroz Vratno ide stara rimska cesta, koja duboko na sjever zasjeca greben planine, od početnih 200 metara, pa sve do iznad 350 metara. Sadašnja cesta spaja Vratno s Apatovcem i Slanjem, pa je tu moguće do Ludbrega i Koprivnice. Kod lovačke kućelugarnice Vratno lijeva cesta omogućuje prilaz izvoru Kamešnice, te selima Ljubelj Kalnički i Drenovec.
 
Oko tri sata i tridest minuta hoda, istočno od [[Stari grad Veliki Kalnik|Starog grada Velikog Kalnika]] izvire mineralna voda, kod sela [[Apatovec]] - [[Apatovečko vrelo]], koja se danas puni pod nazivom Kapljice iz kalničkih izvora, a na sjeveru su [[Varaždinske Toplice]], što sve govori da se ispod planine nalaze aktivne stijene.