Miloš Minić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 46:
Godine [[1938]]. Miloš Minić je bio izabran za člana Univerzitetskog komiteta KPJ u Beogradu. Uskoro zatim odlazi na rad u Pokrajinski komitet SKOJ-a za Srbiju, a onda u [[Čačak]] kao član Okružnog komiteta KPJ. Zbog aktivnog političkog rada bio je proganjan i hapšen nekoliko puta. Minić je posle opštinskih izbora [[1938]]. godine, zajedno sa [[Moma Marković|Momom Markovićem]] napisao brošuru: "Ko ima pravo da govori u ime Beograda?". U njoj je izvršena analiza izbora, prikazan teror koji je vlada preduzimala protiv [[Komunizam|komunističkih]] simpatizera i najzad njen politički poraz. Ova brošura ilegalno štampana u [[Kragujevac|Kragujevcu]], je odmah otkrivena, a Miloš Minić i [[Moma Marković]] su bili progonjeni.
 
U [[Beograd]]u je Minić završio [[Pravni fakultet]] [[1939]]. godine i vratio se u [[Čačak]] kao [[advokat]]ski pripravnik i član Okružnog komiteta KPJ. Zbog svog političkog delovanja, tadaššnjetadašnje ministarstvo unutrašnjih poslova je u maju [[1940]]. donelo rešenje da se Miloš Minić internira u [[koncentracioni logor]] u [[Bileća|Bileći]]. Minić ponovo prelazi u ilegalnost. Pokrajinski komitet KPJ za Srbiju uputio ga je u [[Kruševac|Kruševački]] okrug na rad. Partijska organizacija Kruševačkog okruga bila je razbijena posle dve velike provale ([[1935]]. i [[1937]].). Trebalo je hitno obnoviti i razviti partijsku organizaciju. U uslovima pojačanih policijskih pretnji bio je to težak zadatak, ali i veliko iskušenje. Neposredno pred Petu zemaljsku konferencuju KPJ održana je okružna partiskapartijska konferencija, na kojoj je Miloš Minić bio izabran za sekretara Okružnog komiteta KPJ za Kruševac.
 
Posle [[27. 3.]] [[1941]]. godine Miloš Minić je upućen u [[Valjevo]] kao instruktor Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju pri valjevskom okružnom komitetu.