RAM – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''RAM''' (skraćeno od [[Engleski jezik|engl.]] '''''R'''andom-'''A'''ccess '''M'''emory'' = "[[pamćenje|memorija]] nasumičnogsa pristupaslučajnim pristupom"), je jedan od oblika pohranjivanja [[kompjuter|računarskih]] [[podatak]]a čijem sadržaju se može pristupiti po bilo kom redoslijedu. Ovakav način pristupa razlikuje se od sekvencijalnog načina koji se koristi kod uređaja kao što su [[magnetna traka]], diskovi i cilindri, gdje je, zbog prirode mehaničkog kretanja takvih medija za pohranu podataka, računar primoran da pristupa podacima prema strogo određenom redoslijedu.
RAM je još karakterističan po tome što se kod ove vrste memorije podaci mogu ne samo čitati, već i zapisivati, za razliku od [[ROM]] ([[Engleski jezik|engl.]] ''Read-Only memory'') memorije, iz koje se podaci mogu samo čitati.
RAM se u računarima upotrebljava prvenstveno za primarnu pohranu podataka koji se aktivno koriste i neprestano se mijenjaju. Međutim, postoje i neke vrste RAM uređaja koji se koriste za trajnu pohranu podataka.