Ian Fleming – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 94:
Fleming je tokom rata sudjelovao i u akcijama izvlačenja pripadnika pokreta otpora iz okupirane [[Danska|Danske]], a za što je u oktobru 1947. od strane danske vlade službeno odlikovan sa Danish Frihedsmedalje.
 
=== Poslijeratni život i karijera ===ž
 
Fleming je nakon [[Kapitulacija Njemačke|njemačke kapitulacije]] u maju 1945. službeno demobiliziran. Odmah je dobio posao u poduzeću Kemsey, koje je, između ostaloga, držalo tada nezavisne ugledne novine ''[[The Sunday Times]]''. Flemingov je zadatak bilo nadziranje mreže njenih stranih dopisnika, a što mu je omogućilo da često putuje po svijetu, ali i to koristi kao priliku da često posjećuje Jamajku, gdje je 1946. godine u gradiću [[Oracabessa]] na sjevernoj obali otoka kupio zemljište nedaleko od imanja [[Golden Clouds]] te sagradio vlastiti veleposjed pod imenom [[Goldeneye (imanje)|Goldenye]]. Fleming je u ''The Sunday Timesu'' radio kao novinar sve do 1959. godine, a do 1961. je sudjelovao na redovnim sastancima uredničkog kolegija.
 
Završetak rata je Flemingu dao priliku da obnovi ljubavnu vezu sa Ann Charteris, koja je, nakon pogibije svog muža na [[Italijanska kampanja (Drugi svjetski rat)|italijanskom bojištu]] 1944. godine, očekivala da će je Fleming oženiti. Fleming je, međutim, tada bio odlučio da će ostati neženja, te se Charteris umjesto toga 28. juna 1945. godine udala za [[Esmond Harmsworth, 2nd Viscount Rothermere|vikonta Rothermerea]], konzervativnog političara i novinskog magnata. Usprkos toga, Fleming i Charteris su nastavili ljubavnu vezu, i to tako što je Charteris posjećivala Flemingovo imanje na Jamajci, pod izgovorom da posjećuje Flemingovog susjeda i svog starog prijatelja, uglednog pisca [[Noel Coward|Noela Cowarda]]. Godine 1948. je sa Flemingom zatrudnjela, ali je kći po imenu Mary bila [[mrtvorođenče|mrtvorođena]]. Godine 1951. se Rothermere, upravo zbog afere sa Flemingom, razveo sa Charteris.
 
Kada je godine 1952. Charteris ponovno zatrudnjela, Fleming je konačno pristao na brak, te se vjenčao na Jamajci 24. marta 1952. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je rođen sin kome su Flemingovi dali ime Caspar. Nakon sklapanja braka su oboje supružnika imali preljubničke veze - Charteris sa [[Hugh Gaitskell|Hughom Gaitskellom]], uticajnim vođom opozicijskih [[Laburistička stranka UK|laburista]], a Fleming sa svojom susjedom, jamajčanskom veleposjednicom [[Blanche Blackwell]].
 
== Bibliografija ==