Ian Fleming – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 55:
 
Godine 1921. se 13-godišnji Fleming upisao u [[Eton College]], srednju školu koju tradicionalno pohađaju pripadnici elite britanskog društva. Tamo se istako sportskim aktivnostima, i neko vrijeme uređivao školski časopis ''Wyvern'', ali je zato imao prosječne ocjene iz školskih predmeta. Školskoj upravi je, međutim, daleko više smetao njegov životni stil, koji se uključivao korištenje pomade za kosu, za tadašnje učenike nezamislivo posjedovanje i vožnju [[automobil]]a, kao i ljubavne veze sa ženama. Uprava je Ianovoj majci sugerirala da se mladi Ian ispiše sa Etona; nakon toga je upisao poseban tečaj te je temeljem njega uspio biti primljen na isto elitnu vojnu akademiju [[Royal Military College, Sandhurst|Sandhurst]]. Tamo je proveo manje godinu dana i ispisao se 1927. godine, prije nego što je uspio dobiti čin; istovremeno mu je bila dijagnosticirana [[gonoreja]].
 
Majka je nakon toga odlučila da bi umjesto vojne mogao iskušati diplomatsku karijeru, a za što je bilo nužno poboljšati znanje stranih jezika. U tu je svrhu 1927. godine poslan u [[Austrija|austrijski]] grad [[Kitzbühel]] gdje je pohađao malu privatnu školu koji su, po načelima psihijatra [[Alfred Adler|Alfreda Adlera]] vodili bivši britanski obavještajac Ernan Forbes Dennis i njegova supruga [[Phyllis Bottome]], koja će se kasnije također proslaviti kao književnica. Fleming je tamo naučio [[njemački]] i [[skijanje|skijati]], ali je kasnije često navodio da ga je upravo Bottome potakla da se iskuša u književnom radu. Nakon završetka škole u Kitzbühelu, Fleming je neko vrijeme studirao na [[Univerzitet u Munchenu|Minhenskom]] i [[Univerzitet u Ženevi|Ženevskom univerzitetu]]; godine 1931. je u Ženevi upoznao ženu po imenu Monique Panchaud de Bottens sa kojom se [[zaruke|vjerio]]; majka ga je, međutim, prisilila da razvrgne zaruke. Po povratku u Britaniju je pao na stručnom ispitu za [[Ministartvo vanjskih poslova UK|Ministarstvo vanjskih poslova]].
 
Majka mu je nakon toga svojim vezama intervenirala kod Sir Rodericka Jonesa, direktora novinske agencije [[Reuters]] koji mu je 1931. godine dao mjesto novinara. Na tom je mjestu otišao u [[Moskva|Moskvu]] u tadašnjem [[SSSR]]-u, gdje je pratio [[sudska predstava|namješteno suđenje]] inženjerima britanske tvrtke [[Metropolitan-Vickers]]. Tom je prilikom poslao molbu za intervju sovjetskom vođi [[Staljin]]u; na Flemingovo veliko iznenađenje, Staljin mu je odgovorio porukom kojom se ispričava što ne može udovoljiti njegovom zahtjevu zbog prevelikih obaveza.
 
== Bibliografija ==