Ian Fleming – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 50:
Evelyn je nakon smrti muža naslijedila njegovo imanje i postala bogatom ženom, ali je muževa [[oporuka]] imala uvjet da se u ostavini može uživati jedino ako se nikad ne uda. Godine 1923. je započela vanbračnu ljubavnu vezu sa slikarom tokom koje je dvije godine kasnije rodila [[Amaryllis Fleming|Amaryllis]] (1925 - 1999), Ianovu polusestru koja će kasnije postati violončelistica i inspiracija Ianu Flemingu za lik violončelistice u priči ''[[Octopussy and The Living Daylights#The Living Daylights|The Living Daylights]]''.
 
=== Rani život i obrazovanje ===
 
Ian Fleming je osnovno obrazovanje stekao u [[Durnford School|školi Durnford]], [[internat]]u smještenom na polutoku [[Isle of Purbeck]] u [[Dorset]]u, neposredno u blizini ladanjskog imanja Bondovih. Upisao ju je 1914. godine i, prema kasnijim navodima, nije mu se sviđala, prije svega zbog inzistiranja na spartanskom životnom stilu, drakonskih kazni i zlostavljanja od strane drugih učenika.
 
Godine 1921. se 13-godišnji Fleming upisao u [[Eton College]], srednju školu koju tradicionalno pohađaju pripadnici elite britanskog društva. Tamo se istako sportskim aktivnostima, i neko vrijeme uređivao školski časopis ''Wyvern'', ali je zato imao prosječne ocjene iz školskih predmeta. Školskoj upravi je, međutim, daleko više smetao njegov životni stil, koji se uključivao korištenje pomade za kosu, za tadašnje učenike nezamislivo posjedovanje i vožnju [[automobil]]a, kao i ljubavne veze sa ženama. Uprava je Ianovoj majci sugerirala da se mladi Ian ispiše sa Etona; nakon toga je upisao poseban tečaj te je temeljem njega uspio biti primljen na isto elitnu vojnu akademiju [[Royal Military College, Sandhurst|Sandhurst]]. Tamo je proveo manje godinu dana i ispisao se 1927. godine, prije nego što je uspio dobiti čin; istovremeno mu je bila dijagnosticirana [[gonoreja]].
 
== Bibliografija ==