Kit (zviježđe) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m razne ispravke
m dodo sam viće od kidovima da djeci bude lakše u obrazovanju
Red 32:
'''Kit''' ([[Latinski|lat]]. ''Cetus'') je [[zviježđe]] vidljivo na sjevernoj polutci za vrijeme zime. Pozicionirano je zajedno za ostalim vodenim konstelacijama: [[Vodenjak (zviježđe)|Vodenjakom]], [[Ribe (zviježđe)|Ribama]], i [[Eridan (zviježđe)|Eridanom]].
 
{{Commonscat|Cetus}}'''Općenito'''
 
Kitovi su, pored morskih krava, ili morskih sirena, jedini sisavci potpuno prilagođeni životu u vodi. Oni čitav svoj život provode u vodi, a na kopnu ne mogu preživjeti. Na kopnu bi ih ugušila vlastita težina, osušili bi se ili bi zbog jako dobre toplinske izolacije uginuli od toplotnog udara. Čitava građa tijela kao i sve tjelesne funkcije su primjerene životu u vodi. A uprkos tome, imaju sve najvažnije osobine zajedničke svim sisavcima:
{{Mrva-zviježđe}}
 
* Kitovi, umjesto škrga imaju pluća i moraju disati zrak. Kako je njihov dišni sustav izvrsno prilagođen životu u vodi, dugo vremena mogu provesti ispod površine. Udisanje kisika znatno je ekonomičnije od njegova preuzimanja iz vode. Neke vrste kitova mogu s jednim udisajem roniti i do dva sata.
* Imaju srce čije su radne sposobnosti izvrsne. Za razliku od ribljeg srca, srce kita je podijeljeno na više komora. To pomaže da se kisik, apsorbiran u krvi, puno efikasnije rasporedi u tijelu.
* Kitovi su toplokrvne, a ne životinje promjenjive topline kao ribe.
* Svi kitovi kote žive mladunce i doje ih krajnje masnim majčinim mlijekom iz posebnih mliječnih žlijezda. Čitav razvoj embrija se odvija u tijelu majke, i za to vrijeme se embrij hrani preko placente.
 
Iz reda kitova su najveće životinje koje su ikada živjele na zemlji. Plavi kit (''Balaenoptera musculus'') je sa svojih 33 metra i 190 tona najveća vrsta na Zemlji živućih životinja, ali i veća od svih svojih fosilnih predaka, dok je ulješura (''Physeter catodon'') najveći mesožder koji je ikada živio na Zemlji.{{Mrva-zviježđe|kit=kit je nastao u majčinoj utrob}}
{{zviježđa}}