Velika škola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 5:
Osnovana je zakonom od [[24. septembar|24. septembra]] [[1863]]. godine kao naslednik [[Beogradski Licej|Liceja]], dotadašnje najviše škole u Srbiji. Velika škola je u zakonu definisana kao ''naučno zavedenje za više i stručno izobraženje'', tj. naučni zavod za više i stručno obrazovanje. Vrhovna vlast bio je ministar prosvete, a Velikom školom su neposredno rukovodili [[rektor]] i [[Akademijski savet]]. Rektora je postavljao vladar, prvi rektor bio je [[Konstantin Branković]] (1814-1865)<ref>[http://www.srpsko-nasledje.co.rs/sr-c/1998/09/article-05.html Srpsko Nasledje<!-- Bot generated title -->]</ref>.
 
Velika škola je imala tri odeljenja, odnosno fakulteta: [[Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu|Filozofski fakultet]], [[Tehnički fakultet Univerziteta u Beogradu|Tehnički fakultet]] i [[Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu|Pravni fakultet]]. Programi su se u znatnoj meri preklapali, tako da su studenti uglavnom dobijali opšte obrazovanje, a premalo pravo stručno. Na filozofskom odeljenju se studiralo tri godine, a na pravnom i tehničkom četiri.
 
Izmenama zakona iz [[1873]], godine Filozofski fakultet je podeljen na dva odseka. Izmenama zakona od [[1880]]. godine studije na Filozofskom fakultetu se produžuju na četiri godine. Izmenama zakona iz [[1896]]. godine broj odseka, tj. grupa srodnih nauka, bitno je povećan: na Filozofskom na sedam, na Tehničkom na tri i na Pravnom na dva, što je doprinelo specijalizaciji i unapređenju stručne strane studija.