Jovan Cvijić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 89.216.196.224 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 87.116.190.204
oznaka: vraćanje
Red 36:
Postao je naučnik svetskog glasa i dobio je mnoga priznanja. Dopisni član [[Srpska akademija nauka i umetnosti|Srpske kraljevske akademije]] postao je 5. februara 1896, a redovni član 4. februara 1899. Postavljen je ukazom za predsednika Srpske kraljevske akademije, [[12. 4.|12. aprila]] [[1921]]. Na ovom položaju bio je do svoje smrti 1927. godine. Osim toga bio je dopisni član Akademije nauka SSSR, [[Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti|Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti]], Učenog društva Parnasos ([[Atena|Atina]]), počasni doktor [[Sorbonne|Sorbone]] i Češkog univerziteta ([[Prag]]). Bio je počasni član mnogih geografskih, etnografskih, prirodnjačkih i drugih društava širom sveta ([[Sankt Peterburg|Petrograd]], [[Budimpešta]], [[Bukurešt]], ...). Bio je nosilac engleske, francuske i američke medalje za naučne radove.
 
Preko trideset godina je putovao kroz naše krajeve, što je rezultiralo brojnim radovima i utemeljenjem "antropogeografske škole".
ova stranica je toliko super da i sam Jovan Cvijić nikada nije čuo za nju
Ono što karakteriše njegov naučni rad, jeste uticaj klime i reljefa na građu (morfologiju čoveka, naglašavajući praktično među prvima da je čovek ekosenzibilno biće. Kad se radi o formiranju antropoloških tipova, Cvijić u primarne faktore ubraja socijalnu strukturu, odnosno zanimanje, endogamiju i egzogamiju, kao i migracije. Posebno je naglašeno delovanje geografske sredine na etnopsihološke karakteristike stanovništva. - Osnovnu koncepciju ovakvog stava je dao u radu Antropogeografski problemi Balkanskog poluostrva, što je prošireno u Balkanskom poluostrvu i južnoslovenskim zemljama (Cvijić, J.: Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje, II, Beograd 1931.) Ovaj rad je najpre objavljen na francuskom jeziku, a potom 1922. godine znatno proširen i štampan na srpskom jeziku.
 
== Dela ==