Divovski mravojed – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene SrpskiAnonimac (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
Red 33:
Prosječna tjelesna [[temperatura]] im je 32,7&nbsp;°C, što je jedna od najnižih temperatura kod svih živućih [[sisavci|sisavaca]]<ref>Ross Piper, ''Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals'', 2007., Greenwood Press.</ref>.
 
Žive individualno, a mogu se naći na raznovrsnim područjima uključujući livade, šume i [[kišna šuma|kišne šume]]. Hrane se [[mravi]]ma i [[termiti]]ma (nekad i do 30.000 insekata dnevno) koje pronalazi istančanim njuhom, dok su mu vid i sluh slabo razvijeni. Aktivni su i danju i noću, a spavaju u dupljama drveća ili u grmlju, pri čemu čupav rep obmotaju oko tijela. Hodaju polako i pritom gaze gornjom stranom prednjeg stopala kako se ne bi oštetile pandže, dok stražnjim nogama gaze cijelim stopalom. Pandžama se mogu i braniti od [[predator]]a (kao što je [[puma]] ili [[jaguar]]), ali najčešće bježe od opasnosti. Ženke kote po jedno mladunče koje dugo nose na leđima<ref>Ivana Buj i Marko Ćaleta, ''Životinjsko carstvo'', [[Kraš]], [[Zagreb]], 2000., str. 32.</ref>.
 
Prema ljestvici [[IUCN]]-a divovski mravojed je [[ugrožena vrsta]] (kojoj se populacija smanjila za 20% u posljednjih 10 godina), uglavnom zbog gubitka staništa. Pretpostavlja se da ih u divljini ima oko 5.000 jedinki, dok ih se nekoliko stotina nalazi u svjetskim zoološkim vrtovima.