Drugo zasjedanje AVNOJ-a – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 51:
''"Borba naših naroda i sjajni uspjesi koje su oni postigli na bojnom polju pomoću svoje slavne NOV i POJ stvorili su nam pred čitavim naprednim svijetom velike simpatije, stvorili su sve uvjete da naši narodi ostvare svoje težnje-slobodu, istinsku demokratsku federativnu Jugoslaviju".''
 
Nakon Titovog jednočasovnog referata, počela je diskusija za vreme pauze. Nakon pauze za govornicom se pojavio [[Boris Kidrič]]. Govorili su zatim: [[Pero Krstajić]], sudija [[Marko Vujačić]], književnik i dr [[Sulejman Filipović]], većnik iz Bosne [[Novak Mastilović]], hercegovački prvoborac [[Luka Stević]], predstavnik nosilaca [[Karađorđeva zvezda|Krađorđeve zvezde]] iz [[Prvi svjetski rat|Prvog svetskog rata]], [[Franc Franc LjubejLubej]], učitelj, [[Vice Buljan]], [[Rodoljub Čolaković]] kao sekretar AVNOJ-a i mnogi drugi. Ukupno je 44 delegata govorilo.
 
Oko pola 12 došlo je do kraće pauze, da bi tačno u 23.45 dr [[Ivan Ribar]] pred većnicima pročitao odluke sa Drugog zasedanja [[Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije|AVNOJ]]-a. Bili su to poslednji minuti [[29. 11.|29. novembra]], ali pošto je čitanje počelo pre ponoći, to je kao datum istorijskih odluka uzet [[29. 11.|29. novembar]] [[1943]]. godine.