Razlike između izmjena na stranici "Violončelo"

Obrisan 31 bajt ,  prije 3 godine
m
clean up, removed: {{Orkestralna glazbala}} using AWB
m (clean up, removed: {{Orkestralna glazbala}} using AWB)
*[[Amati|Obitelj Amati]]
*[[Antonio Stradivari]]
 
*[[Matteo Goffriller]]
|članci=
}}
 
'''Violončelo''' (''violoncello, cello,'' čelo) je [[gudački instrument]], mnogo veći od [[violina|violine]] i [[viola|viole]].
 
Pri sviranju se drži među koljenima. Na kraju trupa ima šiljasti klin (nogu) kojim ga svirač oslanja o pod. Note za violončelo najčešće se pišu u F-ključu, ali se upotrebljavaju još dva ključa, G i C ([[tenor ključ]]evi).
== Žice ==
 
Čelo ima četiri žice : C, G, D, A. ''C'' je najdublja, a ''A'' najviša. Na čelu postoje čivije, (one su na vrhu violončela i izgledaju kao vijci) pomoću kojih zatežemo žice. Tim zatezanjem štimamo čelo i žicu tako da bi imali odgovarajući zvuk. Kada gudalo stavimo na žicu, i povučemo žica proizvodi vibracije, a zvuk izlazi kroz otvore na čelu koji liče malom slovu ''f''.
 
 
== Hvataljka i kobilica ==
{{Commonscat|Cellos}}
Hvataljka je mjesto iznad kojeg stoje žice. Kada se prst stavi na žicu i pritisne, žica dobije obostrani pritisak i proizvodi odgovarajući zvuk. ''Kobilica'' je jedan od dijelova čela koji kad se pomakne malo više, čelo se raspada. Malo ispod nje se nalaze i druga četiri vijka koji služe za štimanje.
{{Orkestralna glazbala}}
 
[[Kategorija:Gudački instrumenti]]