Mavro Orbini – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 78.30.141.53 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 188.2.246.236
oznaka: vraćanje
Red 16:
TREĆI DEO - govori o južnoslovenskim zemljama (Srbija, Bosna, Hum, Bugarska) i njihovim vladarskim kućama, sa genealogijom svake od njih.
 
U svom izlaganju Orbin navodi veliki broj pisaca i dela, najčešće zapadnih, kojiali nedvosmislenoje obarajuretko docnijekritički istorijskebirao falsifikateone izizvore Vatikanana ikoje se Zagrebatreba osloniti. Zbog toga što pominje Srbe kao stanovnike Raguseneke, i daje u katoličkom polusvetusvetu nepoželjne istorijske činjeniceautore - tačnije, citira pravoslavne starosedeoce Sibinjane, zatim Grke alii inemačke protestante, papskaPapska kurija Orbinovo delo 1603. stavila je na popis zabranjenih knjiga. Kraljevstvo Slovena je 1722. prevedenoPrevedeno na ruskoslovenski i štampanoŠtampano u Petrovgradu.
 
Srpska istorija zauzima središnji položaj u delu, i obimom i koncepcijski. Takvo, realistično gledanje na prošlost karakteristično je za čitavu renesansnu i baroknu Dalmaciju. Za razliku od srpskog srednjovekovnog istorizma koji počiva na izdvojenosti onog dela srpske istorije koji se otvara delatnošću Nemanje i svetog Save, dalmatinski istorizam je idejno bio (južno) slovenski. No, i u njemu srpska istorija prirodno zauzima dominantnoprivilegovano mesto.
 
Poslije izlaska njegovog djela bio je opat Sv. Mihovila na Šipanu. Došao je u sukob sa predstavnicima Mljetske kongregacije i bio je na prinudnom boravku na Šipanu [[1604]]-[[1606]]. Tada je preveo djelo italijanskog franjevca Angela Ellija /Lo specchio spirituale del principio e del fine della vita humana /Zrcalo duhovno od početka i sfarhe xivota coviecanskoga, prevod je objavljen u Rimu [[1614]]/. Orbin je [[1609]]. bio prior na Mljetu, a 1610. bio je [[župnik]] u Malom Stonu. Umro je 1610.