Genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 37:
Nacistička ideologija je [[Slaveni|Slovene]] općenito smatrala nižom rasom, ali je [[Adolf Hitler|Hitler]] isprva nameravao da iskoristi hrvatske fašiste, [[ustaše]], dok ne ostvari planove glede drugih južnih Slavena, pre svega Slovenaca i Srba. Hitler je doveo na vlast hrvatske fašiste, čija se ideologija zasnivala na mržnji protiv Srba.
 
Glavni je cilj ustaša bio "rješavanje" problema velike srpske manjine (1. 900 000 ljudi od ukupnog broja od 6. 300 000 stanovnika) na teritoriju NDH.<ref>Jelavich, ''History of the Balkans'', sv. 2, str. 263.</ref> Ustaško "rješavanje" srpskog problema se provodilo u tri vida: pokoljima, progonima i pokrštavanjem.
 
[[Srbi]] su proglašeni za državne neprijatelje koji su po ustaškoj mitologiji odgovorni za na desetke hiljada ubojstava (stvarni broj je bio oko stotinjak) tijekom represije [[kraljevina Jugoslavija|kraljevine Jugoslavije]], te za uljeze koji nisu živjeli u "hrvatskim krajevima" do turskih osvajanja. Službeno ustaško opravdanje za početak pokolja će biti navodna srpska ubijanja Hrvata u [[Čapljina|Čapljini]] 14 - [[17. 4.|17.4.]] [[1941]]. <ref>Hrvatski narod:Povijest borbe Ustaša u regiji Čapljina-Ljubuški. izdano 8.10.1941.</ref>. U stvarnosti ta ubijanja će biti bitka između vojske lojalne kraljevini Jugoslaviji i vojnika lojalnih NDH u kojoj gine 28 osoba koje podržavaju Ustaše. Bez obzira na tu činjenicu u ustaškoj mitologiji ova bitka će biti prikazana kao srpska pobuna na koju se mora odgovoriti svom snagom.