MTV – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 9:
Kada je u SAD 1977. Vorner pokrenuo interaktvini kablovski sistem ponudio je gledaocima niz specijalizovnih tv stanica, kao što su dečje, sportske i dr. Jedan od tih kanala bio je i Sight On Sound, muzički orjenisana tv stanica koja je emitovala nastupe i snimke sa koncerata, a gledaoci su mogli da glasaju za svoje omiljene pesme i izvođače. [[Robert Pitman]], koji će kasnije postati predsednik MTV mreže, došao je na ideju da se oformi sličan muzički kanal koji će emitovati muziku rok izvođača.
 
[[1.8.]] [[1981.]] godine u jedan minut nakon ponoći počelo je emitovanje MTV-ja rečima: ''"Dame i gospodo, rokenrol."'' (''"Ladies and gentlemen, rock and roll."'') Ovu rečenicu pratila je muzika na gitari i snimak misije [[Apolo 11]], odnosno sletanje čoveka na Mesec koji postavlja zastavu sa logom MTV-ja. Taj snimak smatra se jednim od najpoznatijih trenutaka u istoriji televizije u celom svetu. Početak emitovanja stanice MTV imalo je priliku samo da gleda nekoliko hiljada ljudi u severnom delu Nju Džerzija koji su bili priključeni na kablovski distributivni sistem.
 
Prikladno prvom emitovanju programa, prvi muzički spot prikazan na MTV-iju je pesma ''"Video Killed the Radio Star"'' ("Muzički spot ubio radio zvezdu") grupe [[The Buggles]]. U početku je u pauzi između prethodnog i narednog spota dolazilo do kratkog prekida programa u vidu zatamnjenog ekrana, jer su za to vreme radnici u režiji menjali traku u video-rekorderu.
 
== Prvobitni format ==