Razlike između izmjena na stranici "Sveti Florijan"

Dodano 169 bajtova ,  prije 3 godine
m
nema sažetka uređivanja
m
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje vizualno uređivanje
m
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje vizualno uređivanje
No u to vrijeme, Florijan je mnogo trpio zbog svoje vjere. Iako je bio časnik u vojsci, nije se držao politike "ne pitaj, ne govori", nego je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo u to izrazito nekršćansko vrijeme.
 
Stoga rimski car šalje pomoćnika Aquilisa da pobije sve kršćane u području koje kontrolira Florijan, ali i da dozna zašto se Florijan ne pridržava zapovijedi. Kada se napokon Aquilius susreće sa njim, pita ga zašto odbija progoniti [[Kršćanstvo|kršćane]], na što mu Florijan odgovara "poručiteŠto carudrugo datražite? samJer i ja sam kršćanin,. Idite i javite upravitelju, da sam spremanovdje"<ref>Nikola doživjetiTurkalj, sudbinuSveti namijenjenuFlorijan drugimrimski kršćanima"vojnik i vatrogasac, Redak, Split 2018., str.112.</ref>. Aquilius mu tada nudi napredovanje u službi i povišicu ako promijeni mišljenje, ali ga Florijan odbija.
 
 
Kada je car čuo što se događa, odlučio je kazniti sve kršćane u tom području. Naredio je da se zapale kršćanske crkve i knjige, kršćane je protjerao iz domova i slao u zatvor te ih naposljetku prisiljavao da se klanjaju i prinose žrtve rimskim bogovima. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem.
 
Aquilinusovim vojnicima predaje se kod Lorcha. StojećiUsred namučenja željeznim lomačipalicama, Florijan navodnoje potičepoticao rimskeupravitelja vojnikeprovincije da zapalezapali [[vatra|vatru]], govoreći immu "ako jepak zapalite,želiš naznati plamenimda jezicimase ćune vambojim pobjećitvojih mučenja, zapali oganj i u neboime Gospodina moga popet ću se na nj"<ref>Isto, str. 19.</ref>. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi [[kamen]] oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan.
 
600 godina kasnije, negdje između 900. i 955. godine, nedaleko Florijanovog groba sagrađen je [[samostan]] Sv. Florijan, a ubrzo oko samostana izgrađeno je i istoimeno mjesto. Njegovo tijelo premješta se na groblje u to mjesto Sveti Florijan, koje i danas postoji nedaleko [[Linz]]a (Gornja Austrija).
3

izmjene