NATO-ovo bombardovanje SR Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Ukloni ne dokazane informacije o gadjanju manastira crkvi skola i blnica i dodao kinesku abasadu
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Vraćene izmjene Milan demokrata (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper
oznaka: vraćanje
Red 25:
'''NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije''' (ili ''Operation Allied Force''; '''Operacija Saveznička snaga'''), trajalo je od [[24. 3.|24. marta]] do [[10. 6.]] [[1999]]. godine i deo je [[Kosovski rat|kosovskog rata]] [[1996]].-[[1999]]. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje [[NATO]]-a nakon bombardovanja bosanskih Srba u [[NATO bombardovanje Republike Srpske|operacija "Namerna sila"]] [[1995]] i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena [[Drugi svjetski rat|Drugog svetskog rata]].
 
Nakon što je režim [[Slobodan Milošević|Slobodana Miloševića]] postao upleten i u četvrti [[Ratovi u bivšoj Jugoslaviji|jugoslovenski rat]], ovog puta na [[Kosovo|Kosovu]], koji je ponovno doveo do vala izbjeglica, međunarodna zajednica je mjesecima pokušala postići prekid nasilja. Rat na Kosovu nastao je nakon godina represija albanskog stanovništva u toj pokrajini, pošto je Milošević Kosovu ukinuo autonomiju. [[Pregovori u Rambujeu]] su zapeli, te je potom Miloševićeva delegacija napustila pregovarački stol. [[NATO]] je [[24. 3.]] [[1999]]. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u [[Savezna Republika Jugoslavija|SRJ]] da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće,ambasade (kineskaspomenici kulture, ambasadacrkve kordinatnai greska)manastiri.{{nedostaje izvor}}
 
Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava bombardiranja je i dalje upitan: [[Human Rights Watch]] procjenjuje da je bilo 500 civilnih žrtava izvan Kosova,<ref name="hrw2000"/> a Fond za humanitarno pravo da je bilo sveukupno 460 civilnih žrtava na prostoru cijele SRJ, od toga 220 albanskih civila koji su stradali od NATO bombi.<ref name="fond"/> Uz civilne žrtve, poginulo je i nekoliko stotina vojnika. Napadi su suspendovani [[10. 6.]], nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa [[Kosovo|Kosova i Metohije]].