1912 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Događaji: dop. iz en Wiki March 12
Red 72:
* [[april]] - Prevremeni izbori u [[Otomansko Carstvo|Otomanskom Carstvu]].
* [[4. 4.]] - Suspendiran hrvatski ustav, Slavko Cuvaj sutradan postavljen za komesara.
* [[8. 4.]] - Štrajk rudara u Britaniji završen posle tri sedmice - garantovan je minimalac.
* [[14. 4.]] (1. 4. po j.k.) - Skupštinski izbori u Kraljevini Srbiji, [[NRS|radikali]] odneli pobedu (poslednji izbori u K. S., sledeći su [[1920]]. za Ustavotvornu skupštinu [[KSHS]]).
* [[10. 4.]] - ''Titanic'' krenuo iz Southamptona, uveče je pokupio još putnika u Cherbourgu i sutradan iz [[Cobh|Queenstowna]] u Irskoj.
* [[14. 4.]] - Na svome prvom putovanju, britanski prekooceanski putnički brod [[Titanic]] udario je u ledeni brijeg i potonuo je rano ujutru sljedećeg dana.
* [[13. 4.]] - Osnovan ''Royal Flying Corps'', ogranak britanske vojske, koji će s mornaričkim letačima formirati ''[[Royal Air Force]]'' 1918.
* [[14. 4.]] - Izbori u Srbiji: [[Narodna radikalna stranka|radikali]] zadržavaju većinu, ali slabiju nego što su očekivali - sledeći izbori tek 1920. (lokalni i za Konstituantu Kraljevine SHS).
* [[14 - 15. 4.]] - Na svome prvom putovanju, britanski prekooceanski putnički brod [[Titanic]] udario je u ledeni brijeg i potonuo je rano ujutru sljedećeg dana.
* [[16. 4.]] - U Splitu osnovan anarhistički nogometni klub ''HRŠD Anarh'' (današnji [[RNK Split]]).
* 16. 4. - [[Harriet Quimby]] je prva žena koja je preletela La Manš.
* [[17. 4.]] - [[Lenski masakr]]: ruska vojska ubila najmanje 150 štrajkača u rudniku zlata firme "Lenzoloto". Događaj izaziva talast protesta i štrajkova u Rusiji.
* [[18. 4.]] - Italijanska flota ušla u Dardanele.
* [[20. 4.]] - Prvo putovanje luksuznog putničkog broda ''[[SS France (1912)|SS France]]''.