Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 64:
 
Molim za upute kako da prebacim slike na Commons, naime ne znam to. - [[Korisnik:Ante Vranković|Ante Vranković]] ([[Razgovor sa korisnikom:Ante Vranković|razgovor]]) 22:58, 8 juni 2018 (CEST)
ipj
 
:Dakle... nije stvar njihova značaja u kontekstu aktivizma ili ne, odnosno njihove vrijednosti ''per se''. Stvar je da, otkako sam prije par godina sredio pitanje datoteka na ovoj Wikipediji, a tu je bio apsolutni kaos i da se netko uhvatio, mogao je tužiti Wikipediju bez problema, imamo određeni standard kojega se nastojimo držati i koji se od tog trenutka prilično dosljedno provodi. Jedno od pravila je da Wikipedija nije spremište slika, dakle na samu Wikipediju trebale bi se postaviti isključivo one slike koje su nužne (najčešće su to PU slike koje ne mogu na Commons, a korisne su u člancima), dok bi sve ostalo, što može, trebalo ići na Commons. Commons je spremište slika koje su javno dobro.
:Nažalost, tvoje slike s prosvjeda imaju dva "problema" tu. Prvi je taj da su one u javnom vlasništvu ''per'' tvojoj vlastitoj odluci, dakle samo to je dovoljno da one budu uklonjene s Wikipedije i postavljene na Commons, jer kao materijal koji je JD, ne postoji adekvatan razlog da one budu na Wikipediji. Druga stvar je što se one ne koriste ni u jednom članku, osim na tvojoj korisničkoj stranici. Samo po sebi, to nije nikakav problem, jer, naravno, ti svoju korisničku stranicu možeš urediti kako ti drago, dakle to uopće nije sporno, ali ta činjenica opet pobija potrebu postojanja tih slika u bazi datoteka sh.wiki jer su za sam enciklopedijski projekt (dakle, ono što je sukus ove Wikipedije, a to su članci) nevažne.
:Sumarno, nitko ne tvrdi da su te slike beznačajni šrot i da njima nije mjesto na tvojoj korisničkoj stranici, daleko od toga, samo - treba ih postaviti na Commons, a onda ih slobodno vrati na korisničku stranicu :)
 
:Što se pak umjetničkih slika tiče, nisam siguran kako se odredbe zakonā o autorskim pravima, odnosno u ovom slučaju hrvatskog ZAPSP-a (jer su djela hrvatskih slikara), ne primjenjuje na likovne kritičare (Možeš mi citirati tu odredbu? Osim ako ne misliš na ovo o čemu pišem u nastavku), ali sve i da je tako, Wikipedija ne čini iznimku. Da, tu bi se možda moglo govoriti o onoj obrazovnoj funkciji, u smislu da se autorska prava ne primjenjuju ako se djelo koristi u obrazovne svrhe, ali to je tumačenje koje, nažalost, nigdje nije potvrđeno jer se na Wikipediji edukacijska svrha kosi s javnim izlaganjem, odnosno, Wikipedija nije školska učionica ili fakultetska predavaonica, već javno dostupan izvor i onda imaš koliziju dvau načela, a tu je onda stvar tumačenja, a tu ni ja, koji jesam pravnik po vokaciji, nemam autoritet kojeg ima sud; koliko ja znam, sudska praksa po tom pitanju je nepostojeća.
 
:Za Commons će ti, svakako, trebati dozvole, tako da se, ako ih namjeravaš postavljati tamo, svakako pobrini da ih dobiješ. Što se tiče postupka, on ti je, vjeruem, još jednostavniji od ovog našeg postupka jer te projekt sam vodi kroz to. Pristupi [https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard ovom linku] i samo prati upute :) Ako bude što štekalo, slobodno se javi --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">E.A.</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Poe</font>]] 12:07, 9 juni 2018 (CEST)