Ruma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 15:
'''Ruma''' je smeštena u središnjem delu [[Srem]]a, skoro na južnim obroncima [[Fruška Gora|Fruške Gore]], na nadmorskoj visini od 111 metara. Konfiguraciju terena odlikuju plodna zemlja i pitomi pejzaži centralnog Srema. Nedostatak većeg vodenog toka uspešno su nadoknađivala tri rumska potoka (koji su našli mesto i u grbu grada), a 70-ih godina u neposrednoj blizini Rume izgrađeno je veštačko jezero Borkovac. Pored Rume su uvek prolazile glavne saobraćajne komunikacije, povezujući je sa većim gradskim centrima u njenom susedstvu ([[Beograd]], [[Novi Sad]], [[Šabac]]).
 
Od [[Požarevački mir|Požarevačkog mira]] [[1718]]. austrijska vlast zamenjuje tursku i trajaće u Sremu narednih dvesta godina. 1949 godine Vazduhoplovni Savez Jugoslavije osnovao je u Rumi pilotsku skoluškolu, školu za padobranske instruktore i vazduhoplovno-modelarsku školu. 1950. godine u Rumi je sa velikim uspehom održan međunarodni aeromiting.
 
Ruma je privredni i kulturni centar istoimene [[Opština Ruma|opštine]], koju čine teritorije 17 sela, ukupne površine 578 km2 . Po poslednjem popisu stanovništva obavljenom 2002. Ruma ima blizu 36.229 stanovnika, a cela Rumska opština 60.006. Prema nacionalnom određenju najbrojniji su Srbi, a zatim slede pripadnici raznih nacionalnih manjina (Hrvati, Mađari, Nemci itd).