Razlike između izmjena na stranici "Ekstremna ljevica"

Dodano 3.167 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
m (dodana kategorija Politički spektar pomoću gadgeta HotCat)
No edit summary
'''Krajnja levicaljevica''', ('''ekstremna levicaljevica''', '''radikalna levica''' ili '''ultra-levicaljevica''') supredstavlja izrazipojam kojimakojim se označavaju politički [[pokret (politika)|pokreti]], [[politička partijastranka|partije političke stranke]] i [[ideologijapolitička ideja|ideologijepolitičke ideje]] koji pripadaju [[levicaljevica|leviciljevici]],. aKrajnja kojeljevica karakterišeteži ukidanjeprevazilaženju svih formi [[društvena stratifikacija|društvene stratifikacije]].<ref name="expo">Woshinsky, Oliver H., ''Explaining Politics: Culture, Institutions, and Political Behavior'' (Oxon, England, UK; New York, New York, USA: Routledge, 2008) pp. 145-149.</ref> Pripadnici krajnje levice boreZalaže se za ukidanja[[direktna svakogdemokracija|direktnu oblika hijerarhije, a osobito protiv nejednake raspodele bogatstva i moći.<ref name="expo"/> Ekstremna levica zalaže se za uspostavu društvademokraciju]] u kojemu bi svakome bile obezbeđene jednake društvenepolitičkoj i ekonomskeekonomskoj prilike, a niko ne bi imao preterano bogatstvo ili moć nad drugimasferi.<ref name="expo"/>
 
Krajnja ljevica se zalaže za društvo koje bi bilo bazirano na individualnoj i kolektivnoj slobodi, jednakosti, solidarnosti i međusobnoj pomoći, lišeno svih oblika represije, hijerarhije i vlasti pojedinca nad pojedincem. Pristalice krajnje ljevice smatraju da je za ostvarivanje ovih ideja neophodno raskinuti sa svim oblicima autoritarnog načina organizovanja. Zbog toga se jedni organizuju u radničke političke stranke i teže da parlamentarno djeluju anti-sistemski odozgo. Dok, drugi se isključivo organizuju vanparlamentarno, na radnim mjestima, u obrazovnim institucijama, i uopće svim mjestima na kojima su pojedinci poniženi i eksploatisani, na principima nehijerarhijske direktne demokracije i djeluju anti-sistemski odozdo.
U savremenom svetu se pod ekstremnom levicom obično smatraju pokreti koji se ideološki svrstavaju uz [[anarhizam]], [[komunizam]], [[anarhokomunizam]], [[boljševizam]], [[staljinizam]], [[trockizam]], [[maoizam]], [[kastroizam]] te, u manjoj meri, [[feminizam]] i [[zelena politika|zelenu politiku]]. Kao jedan od istorijskih primera radiklane levice se često navodi [[jakobinstvo]] u doba [[francuska revolucija|francuske revolucije]].
 
Pristalice krajnje ljevice smatraju da je svijet podijeljen na eksploatisane, čiji su naizrazitiji predstavnici pripadnici radničke klase, i eksploatatore, među kojima se ističe kapitalistička klasa. Radničku klasu čine svi koji su primorani da prodaju kapitalistima svoju radnu snagu kako bi obezbjedili društveno i fizički funkcionalnu egzistenciju, a kapitalističku klasu svi oni koji tu radnu snagu eksploatišu. Interesi radničke klase su potpuno suprotni interesima klase kapitalista koja ih izrabljuje, otuđuje njihov rad i živi na njihovoj grbači. Dok god postoji kapitalistička društveno-ekonomsko uređenje postojaće i ove dve suštinski suprotstavljene i sukobljene klase.
 
Svijet je podijeljen na dve klase: klasu eksploatatora (kapital) i klasu eksploatisanih (rad), stoga su za pristalice krajnje ljevice suprotnost slobode sve strukture, organizacije ili pojedinci koji pokušavaju da održe ili pogoršaju takvo stanje. Zalažući se za besklasno društvo bore se protiv države (za njeno odumiranje ili ukidanje) - strukture čija je jedina svrha obezbjeđivanje i zaštita interesa vladajuće klase, i kapitalističkih odnosa u društvu. Svakako, borbu pristalica ove političke ideje čini i borba protiv svih negativnih proizvoda takvog društva: svake vrste nacionalizma i svake vrste diskriminacije.
 
Pristalicama ove političke filozofije je jasno da je ispunjenje njihovih konačnih zahtjeva - oslobođenje radničke klase i svih individua koje je čine, i prevazilaženje države i kapitalističkog sistema - potpuno suprotno interesima politikanata i gazda, stoga, pored svakodnevnih borbi na radnom mjestu ili kroz pokrete i stranke za poboljšanje uslova rada, svjesni su nužnosti radikalnog raskida sa ovakvim društvom i njegove radikalne promene.
 
Krajnja ljevica zahtjeva korijenitu transformaciju društva, iz kapitalizma, u kojem trenutno živimo, u društvo slobode, jednakosti i solidarnosti – u samoupravnu radničku demokraciju.
 
Neke od odlika za koje se bori krajnja ljevica su samoupravljanje, federalizam i uzajamna pomoć.
 
'''Samoupravljanje''' znači upravljanje sobom, svojim radnim mjestom i svim ostalim aspektima života. Ono podrazumijeva direktno i ravnopravno učestvovanje svih članova u aktivnostima zajednice. Krajnja ljevica se zalaže za to da pojedinci, kolektivi, radna mjesta, općine, gradovi i druge zajednice same direktno-demokratski odlučuju o svojoj sudbini, po svojoj slobodnoj volji, bez uplitanja bilo kakvog autoriteta.
 
'''Federalizam''', pretpostavljajući autonomiju, na ravnopravnim osnovama povezuje društveno-ekonomske grupacije u zajedničku organizaciju. Federalizam je svojom strukturom zapravo federacija federâcija, odnosno konfederacija.
 
Smatraju da je '''uzajamna pomoć''' mnogo bolji način napredovanja pojedinca i cjelokupnog društva u odnosu na međusobno takmičenje koje postoji u kapitalizmu. Uzajamna pomoć prozilazi iz posmatranja svijeta kao cjeline, uprkos različitostima.
 
Stoga je krajnja ljevica anti-autoritarna, anti-kapitalistička, anti-militaritička, anti-klerikalistička, anti-nacionalistička ili ako vam se više sviđa, direktno-demokratska, socijalistička, slobodarska, sekularna, inter-nacionalistička...
 
Njihove aktivnosti su orijentisane u skladu ideološke orijentacije (revolucionarno-marksistički ili anarhistički) za uspostavu socijalističkog/[[komunizam|komunističkog]] sistema ili društva bez centralizovane vlasti ([[anarhija]]).
 
== Izvori ==
 
== Vidi još ==
*[[Socijalizam]]
* [[Komunistička partija]]
*[[Demokratski socijalizam]]
* [[Spisak komunističkih partija]]
*[[Slobodarski socijalizam]]
*[[Marksizam]]
*[[Anti-autoritarni komunizam]]
*[[Anarhizam]]
*[[Anarho-komunizam]]
 
 
[[Kategorija:{{Politički spektar]]}}
 
[[Kategorija:Politika]]
[[Kategorija:IdeologijePolitičke ideje]]
[[Kategorija:Politički spektar]]
174

izmjene