Trivo Inđić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Fapro (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Fapro (razgovor | doprinos)
Red 16:
== Život ==
 
Rođen je u mestu Lušci Palanka u [[Bosanska Krajina|Bosanskoj Krajini]] (sadašnja [[Bosna i Hercegovina]]) 1938. godine. Diplomirani je pravnik, magistar socioloških nauka. Pripadao je disidentskoj grupi „[[Praxis filozofija|Praksis]]“, zbog čega je 1975. izbačen sa Filozofskog fakulteta [[Univerzitet u Beogradu|Beogradskog univerziteta]] sa još sedmoro profesora ([[Ljubomir Tadić]], [[Nebojša Popov]], [[Zagorka Golubović]], [[Miladin Životić]], [[Dragoljub Mićunović]], [[Svetozar Stojanović]] i [[Mihajlo Marković|Mihailo Marković]])<ref name="PRES" />.
 
Radio je kao sociolog - istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvoja, u Institutu za međunarodnu politiku i privredu i u Institutu za evropske studije u Beogradu. Bio je pomočnik saveznog ministra za prosvetu i kulturu SR Jugoslavije od 1992. do 1994. godine i ambasador SR Jugoslavije i Srbija-Crne Gore u Španiji od 2001. do 2004. godine. Bio je i politički savetnik predsednika Republike Srbije od 2004. do 2012. godine.<ref name="PRES" /> Bio je predsednik Nacionalne komisije za [[UNESCO]] (2010. so 2012) koju je napustio nezadovoljan statusom komisije.
Red 31:
* ''Tehnologija i kulturni identitet'' (2009)
 
Uređivao je časopise ''Vidici'', ''Gledišta'', ''Sociološki pregled'', ''Kultura'', ''Pravo i društvo'' kao i ediciju za političku filozofiju „Libertas“ izdavačke kuće Filip„Filip VišnjićVišnjić“ u Beogradu.
 
== Reference ==