Razlike između izmjena na stranici "Slobodni softver"

m
m (Bot: Migrating 79 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q341 (translate me))
'''Slobodan softver''' ili u engleskom originalu '''[[:en:Free_software|free software]]''', definisan od strane [[Free Software fondacija|Free Software fondacije]], je [[softver]] koji se može koristiti, kopirati, mjenjati i redistribuirati bez ikakvih restrikcija. Sloboda od restrikcija je centralni koncept, a suprotno je od slobodnog softvera koji je [[vlasnički softver]] (ne odnosi se na razliku da li softver košta ili ne). Uobičajni način distribucije softvera kao slobodnog je za softver koji je licenciran pod slobodnom licencom (ili kao javno vlasništvo), te da je [[izvorni kod]] javno dostupan (za [[kompajler|kompajlirani]] [[programski jezik|jezik]]).
 
== Slobode ==
Program je slobodni softver ako korisnici istog imaju sve te slobode. Prema tome, možete slobodno distribuirati presnimke, s preinakama ili bez njih, bez naplate ili s naplatom troškova distribucije, svakome svugdje. Biti slobodnim činiti sve to znači (između ostalog) da ne morate tražiti dopuštenje ni platiti za njega.
 
== PrimjeriPrimeri ==
 
* autor programa može dati svoj kôd javnosti na uporabu, takav kôd nazivamo [[Otvoreni kod|otvorenim kodom]] (eng. ''open source''). Prevođenje izvornog koda u strojni jezik pravo je korisnika
1

izmjena