J. P. Morgan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 185.17.189.70 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
 
Red 20:
| potpis = CAB 1918 Morgan John Pierpont signature.png}}
 
'''John Pierpont "J.P." Morgan''' (17. april 1837 – 31. mart 1913) bio je [[SAD|američki]] financijer, [[bankar]], filantroip i sakupljač umjetnina koji je dominirao svijetom [[korporacijske financije|korporacijskih financija]] i [[spajanje (ekonomija)|industrijske konsolidacije]] svog vremena. Godine 1892. Morgan je uredio spajanje poduzeća [[Edison General Electric]]i [[Thomson-Houston Electric Company]] u današnji [[General Electric]]. Nakon što je financirao stvaranje poduzeća Federal Steel Company, godine 1901. ga je spojio sa poduzećem [[Carnegie Steel Company]] kao i još nekoliko čeličana i željezara, uključujući Consolidated Steel and Wire Company, čiji je vlasnik bio [[William Edenborn]], kako bi stvorio [[United States Steel Corporation]].
 
Na vrhuncu karijere, početkom 1900-uh, Morgan i njegovi partneri : Warburg, Rockefeller, Rothschild su držali značajne financijske uloge u najvažnijim američkim poduzećima, kao i uticaj na brojne članove [[Kongres SAD|američkog Kongresa]], sprovodeći svoje zamisli. Bio je kako su mnogi tvrdili produžena ruka Londona u SAD-u. Godine 1907. je upravo njegova intervencija zaustavila [[Panika 1907.|bankovnu paniku]] i spriječila kolaps američkog financijsog sistema, koji je veštački izazvan da bi se pružila prilika Morganu da svojim novcem značajno utiče na donošenje bitnih odluka. Morgan je bio jedan od glavnih pobornika modernizacije američke privrede, ali i društva, te je kao takav svoj uticaj i novac koristio kako bi sprovodiopomagao reforme vezane uz [[Progresivna era|Progresivnu eru]], tzv neo-liberalni kapitalizam. 1913 sa nekolicinom najbogatijih ljudi tog vremena, osniva Sistem Federalnih Rezervi ( FED ) Instituciju koja deluje nezavisno od vlade SAD, štampajući novac no limit. Koja se već 1929 pokazala kao rak-rana Američke ekonomije.
 
Morgan je umro u snu tokom boravka u [[Rim]]u, ostavivši svoje bogatstvo i posao sinu [[J. P. Morgan, Jr.|Johnu Pierpontu Morganu, Jr.]] Nakon smrti se otkrilo da je jako usko sarađivao sa najbogatiom porodicom na svetu Rothschild.
 
==Vanjske veze==