Đorđe Božović Giška – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 21 april 2018 u 09:43

Đorđe Božović Giška (Peć, 16. septembar 1955. — okolina Gospića, 15. septembar 1991) je bio srpski i balkanski kriminalac, sportista i osnivač Srpske garde, paravojne formacije SPO-a.[1] Giška je tokom 1980-ih bio saradnik DB-a, odan ideji jugoslovenstva.[2] Kao obrazovaniji i inteligentniji čovek bio je zadužen za planiranje likvidacija radikalnih hrvatskih i kosovskih emigranata, ali nakon što je poslat da likvidira i Momčila Đujića, istaknutog srpskog emigranta koji je ostavio veoma pozitivan utisak, Giška sve više postaje antikomunistički nastrojen, te stoga iz korena menja svoj život i postaje srpski nacionalista i zagovornik obnove monarhije za koju je smatrao da nudi bolju budućnost Srbiji.

Biografija

Mladost

Rođen je 15. septembra 1955. u Peći u porodici Gavrila (1888−1964) i Milene Božović (1927−2012).[3] Gavrilo Božović je rođen nedaleko od Podgorice u porodici Mićkovića koja potiče iz plemena Kuča. Prezime je promenio Gavrilov otac koji je u Nemačkoj usmrtio jednog Nemca. Đorđe Božović je do 1964. je živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, sa majkom i mlađom sestrom Slavico,, porodica se seli u Beograd.

Kroz služenje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Planirao je da završi i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.[4]

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje se intenzivno družiti sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svet kriminala. Giška je to opisao rečima:

Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka... Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom.

Služba državne bezbednosti

Srpska garda

Božović je 1991. osnovao paravojnu formaciju Srpska garda zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem Belim.[5]

Kamp za obuku ove formacije nalazio se kod Borskog jezera. Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića. Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

Reference

Literatura