Limenka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Datoteka/fajl TinCans-Three.JPG je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Natuur12 sa razlogom: Per c:Commons:Deletion requests/File:TinCans-Three.JPG
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Limenka''', koja se također naziva i '''[[konzerva]]''', je hermetički zatvorena posuda koja služi za uskladištenje, čuvanje i prenošenje robe. Pravi se od tankog [[lim]]a i zahtjeva rezanje ili sječenje ovog lima da bi se otvorila. Limenke ili konzerve mogu biti različitog sadržaja, ali u najvećem broju slučajeva koriste se za čuvanje i održavanje [[Hrana|hrane]] procesom [[konzervacija hrane|konzervacije]].
 
Moderna limenka predstavlja razradu starog pronalaska Francuza [[Nicolas Appert|Nicolasa Apperta]] ([[1749]]. – [[1841]].) s početka [[19. vijek]]a. Patentirao ju je Englez [[Peter Durand]] [[1810]]. godine. Zahvaljujući razvoju masovne [[industrija|industrijske]] proizvodnje, limenka je krajem [[19. vijek]]a postala potrošački standard, pretežno u industrijski razvijenim zemljama, ali široko poznata i u drugim krajevima [[svijet]]a. Otvarač za konzerve izumljen je tek nakon 48 godina postojanja konzervi.