Razlike između izmjena na stranici "Organizacija"

Dodano 939 bajtova ,  prije 2 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: Migrating 67 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q43229 (translate me))
m/м
 
'''Organizacija''' je društveni ustroj kojim se postižu neki zajednički ciljevi, a koji kontroliše svoje vlastitie performanse, te koji ima neke granice, koje ga odvajaju od okoline. Sama riječ potiče od [[Grčki jezik|grčke]] riječi ''ὄργανον'' (organon), koja znači ''alat''. Termin se koristi i u govornom i u načnom jeziku.
 
Organizacija je višeznačni termin, čija upotreba bez poznavanja sadržaja pojmova na koje se odnosi može dovesti do zabluda i nesporazuma. Osnovna četiri značenja pojma "organizacija" su:
 
* realni objekat, sistem socijalnih elemenata i relacija između njih - entitet;
* skup aktivnosti koje su preduzete sa ciljem da se uspostave takve funkcionalne relacije između elemenata objekta koje će omogućiti efikasno ostvarivanje svrhe njegovog postojanja - delatnost;
* rezultat usklađivanja odnosa unutar nekog objekta koji odražava njegovu strukturu i dinamičke osobine - atribut;
* skup pravila, zakonitosti i metoda čija upotreba omogućuje skladno oblikovanje i efikasno funkcionisanje objekata - naučna disciplina<ref>Jaško, Ondrej; Čudanov, Mladen; Jevtić, Miloš; Krivokapić, Jovan (2014). Osnovi organizacije i menadžmenta. Srbija: Fakultet organizacionih nauka. str. 4. <nowiki>ISBN 9788676802739</nowiki>.</ref>
 
U nauci o društvu, orgnanizacije se proučavaju u nekoliko disciplina, najčešće u [[sociologija|sociologiji]], [[ekonomija|ekonomiji]], [[političke nauke|političkim naukama]], [[psihologija|psihologiji]] i [[menadžment]]u.