Konklava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Konklava''' je vijeće [[kardinal]]a koje se sastaje radi izbora [[papa|pape]]. Pojam označava i zatvorene prostorije u kojima se vrši taj izbor. Riječ dolazi od latinskog ''conclave'', sobe koja se može zaključati.
 
=== Izbori pape kroz povijest ===
Za razliku od svih ostalih papa, prvi papa [[Sveti Petar]] je navodno bio izabran od samog [[Isus Krist|Isusa Krista]] da predvodi crkvu. Prema nekim povjesničarima, Sveti Petar je bio i taj koji je utemeljio i kršćansko vijeće grada Rima u koji je ulazilo 24 svećenika i [[đakon]]a. To vijeće je izabrala i Petrovog nasljednika – [[Sveti Lino|Lino]] ([[67]]. – [[79]].). Petar je završio kao žrtva [[Neron]]ovih progona kršćana 67. godine. U njegovu čast, nitko od papa se nije nazvao po Petru.
 
Red 26:
Svi oni moraju položiti prisegu čuvanja tajne o podacima s kojim su upoznati.
 
=== Smrt i čin izbora pape (''[[Sede vacante]]'') ===
Papina smrt se potvrđuje tako što dekan Kardinalskog zbora, koji ujedno ima ulogu i prelaznog pape, tri puta zlatnim čekićem udari glavu preminulog pape pozivajući ga njegovim krsnim imenom. Liječnik može ali i ne mora prethodno utvrditi smrt. Onda dekan skida Ribarov prsten s desne ruke i lomi ga u dva dijela u prisutnosti kardinala. Žig pokojnog pape se uništava, čime se spriječava moguća zloupotreba, a papinska se rezidencija zatvara i pečati žigom. Tijelo pape se u vremenu od četvrtog do šestog dana po smrti, stavlja u kriptu crkve Sv. Petra. Jedini službenik koji zadržava svoju službu od smrti pape do izbora novoga jest [[kardinal kamerlengo]].
 
Red 46:
 
Ustoličenje pape se vrši u pravilu na prvu nedelju nakon izbora. Benedikt XVI. izmijenio je i obred poslušnosti. Do sada su kardinali kleknuli pred novog papu i položili zakletvu vjernosti. Novi je papa na njihovo mjesto izabrao 12 osoba raznih staleža, kao 12 apostola. Među njima je po jedan svećenik, jedan bračni par, dvoje krizmanika, dvoje mladih. Svi su oni prisegli u ime čovječanstva vjernost Papi.
 
{{Commonscat|Papal conclave}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Izbori za papu]]