Wikipedija:Ime stranice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Preusmjereno na Wikipedia:Ime stranice
oznaka: novo preusmjerenje
 
temeljeno na en.wiki
oznaka: uklonjeno preusmjerenje
Red 1:
'''''Ime stranice''''' je izraz koji se koristi kao referenca na svaku stranicu dostupnu na Wikipedijinom [[baza podataka|bazi podataka]]. Ime stranice se obično ne odonosi na [[Wikipedia:Imenski prostori#Virtualni imenski prostori|virtual]], kao Posebno i medijske stranie. Ime stranice je obično isto kao i ''prikazani naslov''; prikazani naslov je prikazan na naslovnoj liniji, kraj vrha stranice, u velikom fontu. Ali prikazani naslov se može u manjoj mjeri razlikovati od imena stranice bez većih posljedica.
#PREUSMJERI [[Wikipedia:Ime stranice]]
 
Imena stranica se koriste kao naslovi stranica, za navigaciju i pretraživanje stranice kao i za stvari kao što su [[Wikipedia:Transkluzija|transkluzija]] i [[Wikipedia:Supstitucija|supstitucija]]. Imena stranica također služe kao veze za imena stranica [[wikitekst]]u, ako su navedena u zatvorenim četvrtastim zagradama, kao <code><nowiki>[[Ime stranice]]</nowiki></code>. Ako se stranica preimenuje, isto se događa i sa imenom stranice.
 
Imena stranice su ista kao zadnji dio [[URL]]-a Wikipedinijinih stranica, tj. nakon posljednje oznake (/); osim ako dođe do prijevoda. Na primjer [[Glavna stranica|Glavna stranica]] Wikipedije nema naslov, ali se link može pronaći u posljednjem dijelu URL-a, kao <code><nowiki>[[Glavna_stranica]]</nowiki></code> ili <code><nowiki>[[Glavna stranica]]</nowiki></code>. [[MediaWiki software]], koji pokreće Wikipediju, će sva slova, brojke i oznake URL-a protumačiti ispravno. Ali za stranice koje se odnose na bazu podataka revizija stranice, URL-ovi su različiti i može se povezati samo URL; URL označava ime stranice, ali i vrijednost ''oldid'', u permanentnom i jedinstvenom obliku <code>Page_name&oldid=value</code>. V. [[Help:Historija stranice]] za više detalja.
 
MediaWiki software aktivira terminologiju imena stranica kada su uskladišteni aspekti&nbsp;imena u tri "[[WP:magične riječi|magične riječi]]": <code><nowiki>{{NAMESPACE}}</nowiki></code>,<code><nowiki>{{PAGENAME}},</nowiki></code> and <code><nowiki>{{FULLPAGENAME}}</nowiki></code>.
 
#PREUSMJERI [[Category:Wikipedia:Pomoć|Ime stranice]]