M1918 BAR – razlika između verzija

Obrisano 11 bajtova ,  prije 5 godina
nema sažetka uređivanja
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Nema sažetka izmjene
Red 27:
'''M1918 BAR''' (M1918 Browning Automatic Rifle) je [[SAD|američki]] laki puškomitraljez ili automatska puška. Dizajniran je od strane John Browninga [[1917]]. godine kada je uveden u upotrebu u američkoj vojsci. Korišten je tokom [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] i [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].
 
== Dizajn i razvoj ==
 
==Dizajn i razvoj==
Nastanak ove automatske puške / puškomitraljeza povezana je sa Prvim svjetskim ratom i stizanjem U.S. ekspedicionog korpusa na zapadni front. U okviru 79.divizije iz sastava US ekspedicionog korpusa (79th Division A.E.F.) na zapadni front stiže i poručnik Val Browning sin čuvenog [[John Browning]] da saveznicima (između ostalog) demonstrira konstrukcije svoga oca. Pored uveliko korišćenog i reklamiranog, teškog mitraljeza, Browning M1917 sam Val lično je nosio nešto novo - moćnu automatsku pušku BAR (skraćeno od Browning Automatic Rifle) u standardnom vojnom kalibru .30-06 Spr. (7,62x63mm). Brauning je "preskočio" jednu stepenicu u razvoju ličnog naoružanja tj. poluautomatsku pušku i vojnicima odmah ponudio automatsko oružje, zamenjivih okvira od 20 metaka u zvaničnom vojnom kalibru. Službeno je nosio oznaku Model 1918.
 
Line 37 ⟶ 36:
Dalji razvoj vodi preko verzije M1918A1 (oslanjanje nožica na gasni cilidar a ne na cijev) do konačne verzije M1918A2 usvojene [[1940]]. godine. Obe su korišćene u Drugom svjetskom ratu (masovnije verzija A2) kao i u [[Korejski rat|Korejskom ratu]]. Verzija M1918A2 dobija nožice pomjerene ispod skrivača plamena, ukida se poluautomatski režim paljbe (sa ranijih modela) i ostavlja se samo automatski režim i to u varijantama normal (fast) rate (500–650 met/min) i reduced (slow) rate (300–450 met/min), tj. normalna i reducirana (smanjena) automatska vatra. Proizvodnja se odvijala još i u fabrikama "Colt", "Marlin-Rockwell" i "Winchester".<ref>http://www.drugisvetskirat.org/index.php?Page=bar</ref>
 
== Civilna upotreba ==
 
Nakon završetka rata je Colt započeo proizvodnju modela za civilnu upotrebu. Ono, međutim, zbog izuzetno visoke cijene, težine i troškova održavanja nije bilo popularno među stanovništvom, pa čak ni među kriminalcima. Jedan od izuzetaka je bio znameniti pljačkaš banaka [[Clyde Barrow]], koji je upotrebu BAR-a naučio svoju djevojku [[Bonnie Parker]].
 
== Reference ==
{{izvori}}
 
{{Commonscat|Browning M1918}}
{{Američko pješadijsko oružje u DSR-u}}
 
[[Kategorija:Puškomitraljezi]]
[[Kategorija:Oružje uDrugog Drugomsvjetskog svjetskom raturata]]