Vlado Bajić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 24:
Sredinom avgusta 1941. primljen je u članstvo [[KPJ|Komunističke partije Jugoslavije]] i izabran za komandira desetine u Trećoj četi partizanskog bataljona „Sloboda“. Već u prvim akcijama ispoljio je smjelost i odlučnost.
 
Sredinom oktobra 1941. postao je komandir [[Drinić]]kog voda sa kojim je izvodio akcije u Podgrmeču. Kada je Drinićki vod u februaru 1942. godine ušao u sastav Prve čete [[KrajiškiPrvi proleterskikrajiški bataljonpartizanski odred|KrajiškogPrvog krajiškog partizanskog bataljonaodreda]], Vlado je postao zamjenik komandira čete, a kasnije i komandir čete. Ubrzo potom postao je zamjenik komandanta bataljona. Istakao se u jurišu na [[Sile Osovine|Italijane]] u selu [[Kolunić]], maja 1942. godine.
 
Krajem maja 1942. godine postao je komandant jednog Udarnog bataljona u sastavu [[Peti krajiški partizanski odredaodred|Petog krajiškog partizanskog odreda]]. Pod njegovim rukovodstvom, bataljon je izvršio niz uspješnih akcija na prostoru Janja, [[Kupres]]a i [[Glamoč]]a.
 
Kada je sredinom avgusta 1942. godine formirana [[Treća krajiška proleterska udarna brigada]], Blado je postao zamjenik komandanta brigade. U vrijeme borbi kod sela Miostra zajedno sa kurirom razoružao je 12 domobrana. U borbama za oslobođenje [[Prozor]]a, u zimu 1943. godine, zajedno sa Milanom Bosnićem, razoružao je vod [[Sile osovine|Italijana]].
 
[[Treća krajiška proleterska udarna brigada]] učestvovala je u [[Bitka na Neretvi|bici na Neretvi]] i [[Bitka na Sutjesci|Sutjesci]]. Posle proboja iz doline reke Sutjeske, kratko je bio komandat [[Sedma krajiška brigada|Sedme krajiške udarne brigade]].
=== Komandant brigade ===
Sredinom avgusta 1943. godine Vlado Bajić je postao komandant Treće krajiške udarne brigade. Brigada je pod komandom Bajića, u drugoj polovini avgusta 1943. oslobodila [[Donji Vakuf]] [[Turbe]] i [[Bugojno]].
Red 44:
Posle rata, Bajić je bio na visokim vojno političkim dužnostima: komandant divizije, načelnik štaba i komandant korpusa, pomoćnik komandanta armije za političko-pravne poslove i komandant armijske oblasti. Završio je Vojnu akademiju „Vorošilov“ i Višu vojnu akademiju JNA. Penzionisan je u činu general-pukovnika. Bio je član Predsedništva Saveznog odbora SUBNOR-a od 1965. do 1969. i član Konferencije SKJ od 1969. godine.
Umro je 23. juna 2004. godine u [[Beograd]]u i sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.
 
== Literatura ==
* [http://www.znaci.net/00001/31.htm Treća krajiška brigada - zbornik sjećanja] (knjiga prva, knjiga druga), Beograd 1969. godina