Beauty and the Beast (film, 1991) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 213.149.62.134 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
Red 38:
== Radnja ==
{{spoiler}}
Čarobnica ponudi princu ružu u zamjenu za sklonište u njegovom dvorcu, ali ju razmaženi princ bahato odbije. Stoga ga čarobnica kazni time da ga pretvori u zvijer, a njegove sluge u kućne predmete. Kako bi se iskupio i razbio čaroliju, princ mora pronaći ženu koja će ga zavoljeti, i to prije nego zadnja latica ruže padne.
 
Nekoliko godina kasnije, Belle je djevojka koja živi u jednom selu i rado čita pustolovne romane. Lovac Gaston joj se stalno udvara, ali nju ne zanimaju razmažene osobe. Kada se njen otac, Maurice, izgubi u šumi te ga zarobi zvijer u svojem dvorcu, njegov konja Phillipe dovede Belle do te lokacije. Kako bi spasila oca, ona se ponudi zauzvrat umjesto njega da ostane u dovrcu zvijeri. Iako su njihovi odnosi isprva zategnuti, Belle i zvijer se s vremenom bolje upoznaju i sprijatelje. On joj pokaže svoju knjižnicu u kojoj može čitati razne romane. U dvorcu, ona upoznaje i njegovu poslugu: Lumiere, koji ima oblik svijećnjaka; Cogswortha, koji ima oblik sata; gđe. Potts, čajnik i drugi.
 
Natrag u selu, Gaston plati d'Arquu da pošalje Mauricea u ludnicu ako mu Belle još jednom odbije njegovu prosidbu. Upotrijebivši čarobno ogledalo, Belle ugleda oca ranjenog u šumi te zamoli zvijer da ju pusti. Iako time uništava i zadnju priliku za spas od čarobnog prokletstva, zvijer joj dopusti odlazak. Ona pronađe oca te ga odvede kući. Kada Gaston želi poslati Mauricea u ludnicu zbog priča o zvijeri, Belle dokaže suprotno uz pomoć čarobnog ogledala, koje ljudima pokaže zvijer. Shvativši da Belle voli zvijer, Gaston okupi skupinu ljudi i iskoristi prozirnu obmanu da će ubiti neman u dvorcu jer je prijetnja ljudima. Posluga se bori protiv seljaka, a zvijer i Gaston se potuku na krovu dvorca. Gaston ga rani, ali se posklizne i padne u smrt. Belle prizna umirućoj zvijeri da ga voli, te to preobrazi njega natrag u ljudskog princa. I posluga poprimi natrag svoje ljudsko obličje. Belle na kraju filma pleše sa princom u plesnoj dvorani, na oduševljenje svih.
 
==Glasovne uloge==