Xhosa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Xhosa su ime dobile po Uoxhosi, svom mitskom praocu. Smatra se da potječu iz oblasti [[Afrička Velika jezera|afričkih Velikih jezera]], odakle su započeli postepenu migraciju prema jugu oko godine [[1400]]. Xhosa, koji govore [[Xhosa jezik]]om, bili su poznati prema otvorenosti prema drugim kulturama tako da su po dolasku u današnju domovinu u svoje redove inkorporirali velike dijelove domorodačkog [[Kojsanski narodi|kojsanskog]] stanovništva, a jezik im vrvi velikim brojem posuđenica iz kojsanksih i [[Griqua jezik]]a.
 
Prvi kontakti između Xhosa i evropskih doseljenika zabilježeni su u Istočnom Capeu početkom [[18. vijekavijek]]a, a krajem 18. vijeka se bilježe prvi sukobi između njih i predaka današnjih [[Buri|Bura]]. Xhosa su početkom [[19. vijek]]a bili teško pogođeni [[Mfecane]]om, a morali su napustiti dijelove teritorija pred najezdom [[Zulu]]a. Godine 1856. ih je teško pogodio i bizarni događaj za koji je kriva samozvana proročica [[Nongqawuse]].
kriva samozvana proročica [[Nongqawuse]].
 
Usprkos svemu tome, Xhosa su postali jedan od najbrojnijih etničkih skupina Afrike. S vremenom su počeli dominirati borbom protiv [[apartheid]]a te su mnogi od vođa [[Afrički nacionalni kongres|Afričkog nacionalnog kongresa]] kao [[Nelson Mandela]], [[Walter Sisulu]] i [[Thabo Mbeki]] rodom Xhosa, isto kao i biskup [[Desmond Tutu]], dobitnik [[Nobelova nagrada za mir|Nobelove nagrade za mir]]. Za vrijeme apartheida je južnoafrička vlada za njih predvidjela dva [[bantustan]]a zvan [[Transkei]] i [[Ciskei]].