Sremski front – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 135:
Proboj fronta počeo je [[12. april]]a u zoru artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 artiljerijskih oruđa i avio pripremom od dva naleta od po 50 aviona. Odmah zatim, krenule su na juriš divizije prvog ešalona i za kratko vreme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja. Na pravcu glavnog udara, posle proboja prvog odbrambenog položaja, Štab Prve armije odmah je za 21. divizijom uveo u proboj 48. diviziju. Daljim brzim prodorom 1. proleterske, 21. i 48. divizije i 2. tenkovske brigade, slomljen je otpor neprijatelja po dubini i do kraja dana, pored ostalih mesta oslobođeni su [[Vukovar]] i [[Tovarnik]]. Na pomoćnom pravcu, 42. divizija zauzela je Ilince, Šidske Banovce i Ilaču, a 22. divizija, koja je u napad krenula [[11. april]]a uveče, Lipovac i Adaševce.
 
Noću 11/12. aprila uoči napada glavnih snaga, prebacila se iz [[Bačka|Bačke]] Peta brigada 21. divizije i u toku dana uništila jedan nemački bataljon, presekla komunikaciju Opatovac-Sotin i obrazovala mostobran na desnoj obali [[Sava (reka)|Save]]. Jake jedinice njemačke vojske, ustaša i domobrana skoncentrisale su se u Vrbanji, jer su čuvali prugu. To im je bilo važno jer su tuda izvlačili pripadnike ustaških i nemačkih formacija koje su se vozovima povlačile iz [[Tuzla|Tuzle]] i [[Brčko]]g. Usput je oko pruge stvoreno minsko polje, i dejstvovano svim sredstvima na pripadnike jugoslovenske armije. Za samo jednu noć je, u jurišu na Vrbanju, stradalo oko 1000 pripadnika Narodnooslobodilačke jugoslovenske vojske Jugoslavije.
 
Južna operativna grupa divizija produžila je nastupanje na sever i u toku dana zauzela Posavske Podgajce i Županju. Zauzimanjem [[Vinkovci|Vinkovaca]] i [[Županja|Županje]], [[Prva armija JA|Prva armija]] probila je Sremski front na celoj dubini i otvorila put za proboj prema [[Slavonski Brod|Slavonskom Brodu]] i [[Zagreb]]u.<ref>Vojna enciklopedija, tom IX, str. 112. i 113.</ref>