YouTube – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
rv
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Nema sažetka izmjene
Red 11:
| slogan = Broadcast Yourself
| web = [http://www.youtube.com/ www.youtube.com]
|}}
 
'''YouTube''' je popularni [[Internet|internetski]] servis za razmjenu [[video]] sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, izuzev sadržaja koji nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika [[Autorsko pravo|autorskih prava]], a zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem osramoćenja i klevete i reklama. YouTube zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenog materijala.
 
== Nastanak YouTubea ==
 
Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici tvrtke PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je [[15. veljače]] [[2005.]] godine, a tijekom narednih mjeseci stranica je razvijana. U svibnju 2005. godine stranica je javnosti ponuđena na uvid, a šest mjeseci kasnije službeno je otpočela s radom. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska tvrtka Sequoia Capital u studenom 2005. ulaže 3,5 milijuna te u travnju [[2006.]] godine još 8 milijuna dolara. [[9. listopada]] 2006. godine najavljeno je da će tvrtku preuzeti [[Google]] za 1,65 milijardi dolara u dionicama. Ugovor je zaključen [[13. studenog]], a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.
 
Linija 22 ⟶ 20:
 
== Utjecaj na društvo ==
 
YouTube je kao besplatan medij postao sredstvom promoviranja anonimnih filmskih autora i glazbenika koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije poput [[Radio|radija]] i [[Televizija|televizije]], u svibnju [[2007.]] ponudio je najgledanijim autorima da postanu njihovim partnerima te na taj način dobiju dio zarade od reklama koje s pojavljuju pored njihovih uradaka.
 
Linija 43 ⟶ 40:
* [http://www.americanfreepress.net/html/adl_youtube_121508.html Youtube Calls on ADL to Censor Web]
 
[[Kategorija:YouTube| ]]
[[Kategorija:Nastanci 2005.]]
[[Kategorija:Američke kompanije]]