Tetris – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m slika u infoboxu
Nema sažetka izmjene
Red 8:
|Pogon =
|Verzija =
|Objavljeno = [[19851984]].
|Žanr = Slagalica
|Modovi =
Red 19:
|Sledbenik =
}}
'''Tetris''' ([[ruski jezik|rus]] '''Тетрис''') je logička [[videoigra|video igra]], izdana na gotovo svim igračkim platformama. Jedna je od najpoznatijih video igara uopšte. Tvorac igre je, u junu 19851984. bio ruski naučnik [[Aleksej Pažitnov]] (Алексей Пажитнов). Pažitnov je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke. <ref>[http://www.atarihq.com/tsr/special/tetrishist.html The Tetris saga] </ref> Ime "tetris" dolazi od grčkog prefiksa "tetra-" ("četiri"), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta. <ref name="g4_tetra_tennis">[http://www.g4tv.com/icons/episodes/1314/Tetris.html Intervju s Pažitnovom iz 2004. na američkoj televiziji G4]</ref> Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov.
 
'''Tetris''' ([[ruski jezik|rus]] '''Тетрис''') je logička [[videoigra|video igra]], izdana na gotovo svim igračkim platformama. Jedna je od najpoznatijih video igara uopšte. Tvorac igre je, u junu 1985. bio ruski naučnik [[Aleksej Pažitnov]] (Алексей Пажитнов). Pažitnov je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke. <ref>[http://www.atarihq.com/tsr/special/tetrishist.html The Tetris saga] </ref> Ime "tetris" dolazi od grčkog prefiksa "tetra-" ("četiri"), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta. <ref name="g4_tetra_tennis">[http://www.g4tv.com/icons/episodes/1314/Tetris.html Intervju s Pažitnovom iz 2004. na američkoj televiziji G4]</ref> Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov.
 
''Tetris'' se čak pojavio kao deo [[Umetnost|umetničke]] izložbe na [[Univerzitet]]u Braun u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u. <ref>http://bastilleweb.techhouse.org/</ref> Takođe je [[2005]]. zauzeo treće mjesto u izboru "100 najvećih videoigara svih vremena" portala [http://www.ign.com IGN].
Linija 36 ⟶ 35:
 
== Način igranja ==
 
Delići (nazivani tetromini ili tetrade) sastavljeni od četiri kvadratića padaju s vrha polja za igru širokog deset, a visokog dvadeset kvadratića. Igrač ih može rotirati i slagati na način da između delića ne ostaje prazan prostor. Kad se jedan red popuni delićima, on nestaje, a kvadratići koji su bili iznad padaju u novostvoreni prazan prostor. Kako tok igre napreduje, delići padaju sve brže te igrač ima sve manje vremena za razmišljanje i slaganje. Kada se delići nagomilaju do vrha polja za igru, bez mogućnosti da se novi djelić pojavi, igra je gotova.
 
Linija 53 ⟶ 51:
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Tetris}}
 
* [http://www.tetris.com Tetris.com], službena stranica
* [http://www.tetrisconcept.com/ TetrisConcept.com], fan stranica u wiki stilu
Linija 63 ⟶ 60:
* [http://video.google.com/videoplay?docid=4662636869909322164&sourceid=docidfeed&hl=en BBC-jev dokumentarni film]
* [http://www.boston.com/news/globe/magazine/articles/2007/08/19/bizarro_world/ "Moja supruga je svjetski prvak u Tetrisu"], ''The Boston Globe Magazine''
== Reference ==
{{reflist}}
 
[[Kategorija:RačunalneVideoigre i video igre1984.]]
[[Kategorija:Arkadne igre]]
[[Kategorija:Game Boy Advance videoigre]]
[[Kategorija:ZX Spectrum videoigre]]
[[Kategorija:Sovjetska kultura]]