Burek – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
== Ime ==
'''Börek''' verovatno potiče iz turske kuhinje. Börek je turska reč za ovo slojevito jelo od testa, ali takođe i za ostala jela od testa. Samo u turskom jeziku reč burek ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena, reč se odnosi samo na neke vrste peciva.
 
Ime može dolaziti od turske reči bur (savijati);[1] [2], slično kao i u srpskom, gde reči savijača (od savijati) i gibanica (od gibati) takođe opisuju određeno slojevito jelo od testa, ili možda od persijske reči būrek. [3]
 
== Borek ([[Turska]]) ==
 
== Borek([[Turska]]) ==
U Turskoj su böreği ("vodeni burek") je više testastog tipa, obično sa feta sirom. Kürt böreği ("kurdski burek") je burek bez punjenja, a često se jede sa posutim šećerom u prahu na vrhu.
 
== '''Burek''' (''bivša'' [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|SFRJ]]) ==
U bivšoj [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|SFRJ]] reč burek nije nigde korišćena kao hiperonim (kao na primer pita, kolač), kao u turskom jeziku. Burek ima dve realizacije: jednu u Srbiji, a drugu u Bosni i Hercegovini (od strane sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata). Oba jela se takođe prave i u Hrvatskoj i Sloveniji, gde su ih uveli uglavnom albanski i bosanski pekari počevši od 1960ih.
 
Linija 20 ⟶ 15:
=== Srpski (okrugli) burek ===
U Srbiji se reč burek odnosi na specijalno jelo od testa. Kore se prave od testa i bacaju se kroz vazduh, da bi se razvukle. Tradicionalne ispune su prženo mleveno meso ili sir. Prazan burek se takođe tradicionalno pravi. Dodatne varijante uključuju nadev od jabuka, višanja, pečurki i moderne varijante pica bureka.
 
Linija 30 ⟶ 24:
 
=== Bosanski (umotani) burek ===
Umotani burekU Bosni i Hercegovini reč burek se odnosi samo na drugu vrstu jela od testa i samo kada je napunjeno mesom. Tanke kore se napune i zatim se umotaju. Isto jelo sa sirom se naziva sirnica, jelo sa spanaćem i sirom je zeljanica, jelo sa krompirom je krompiruša, a sve one se nazivaju pite. Ova vrsta jela je vrlo popularna u Hrvatskoj, gde su je uveli Bosanski Hrvati. U srpske gradove bosansko jelo je uvedeno preko izbeglica iz građanskog rata tokom 1990ih i ono se često naziva sarajevska pita ili bosanska pita. Neka slična jela, iako su donekle šira i sa tanjim korama se nazivaju savijače ili prosto pita u Srbiji. Međutim, ova jela se uglavnom prave u domaćinstvima i tradicionalno se ne nude u pekarama.
 
kurac na bicikli(- ovaj koji to napisa se uporedio sam sa sobom)
U Bosni je burek jelo punjeno samo sa mesom. Postoji jezička težnja u Hrvatskoj da se koristi reč burek samo za jelo sa sirom. U Srbiji, uvek se mora reći burek + nadev (sa mesom, na primer).
 
== Birek ([[Albanija]]) ==
Linija 42 ⟶ 37:
 
== Boureki ([[Grčka]]) ==
U Grčkoj, bureki ili burekaki je malo pecivo koje se pravi od lisnatog testa.
 
== Burekas ([[Izrael]]) ==
 
Burekas se pravi od kiselog testa koje je napunjeno različitim nadevima. Među popularnijim nadevima su sir, pire krompir, spanać, plavi patlidžan, pica i pečurke.
 
Linija 56 ⟶ 48:
 
== Burek kao kulturna referenca ==
Ime jednog od najvećih internet foruma u Srbiji je Burek Forum.
 
Linija 62 ⟶ 53:
 
U Turskoj se može čuti izraz koji često koristi siromašna, pa čak i srednja klasa: “’’Nisam dovoljno bogat da jedem baklavu i burek svakog dana’’”.
 
 
{{Commonscat}}