Razlike između izmjena na stranici "Lim (rijeka)"

Dodano 17 bajtova ,  prije 3 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
(Ispravljanje kardinalnih gresaka, kao i dopunom bitnog sadrzaja)
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
m/м
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
[[Datoteka:Lim through Prijepolje.JPG|thumb|250px|Rijeka Lim kod Prijepolja]]
 
'''Lim''' predstavlja najveću pritoku [[Drina|Drine]]. Gornji deodio sliva pripada Republicidržavi [[Crna Gora|Crnoj Gori]], dok srednji i donji deodio sliva pripadaju delomdijelom Republici [[Srbija|Srbiji]] i [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]] ([[Republika Srpska]]). Slivna porvšina Lima iznosi 5 785 km<sup>2</sup> (od čega 115 km<sup>2</sup> pripada Albaniji). Značajnije pritoke Lima su: Zlorečica, Šekularska, Ljuboviđa, Lješnica, Bjelopoljska Bistrica, Mileševka, Beranska Bistrica. Neposredno nakon svog izvorisra prima dvije pritoke takodje sa Prokletija Djuricku rijeku kao i Komaracu Spajanjem reka Grnčar i Vruje, koja izvire ispod [[Prokletija]], nastaje reka Ljuča koja se uliva u Plavsko jezero na oko 906 mnv praveci kljunasti tip delte.Rijeku Ljucu ne mozemo smatrati nastavkom Lima. Pod svojim imenom Lim ističe iz Plavskog jezera i teče pored [[Andrijevica|Andrijevice]], [[Berane|Berana]], [[Bijelo Polje|Bijelog Polja]], [[Prijepolje|Prijepolja]] i [[Priboj]]a. Dug je 220 km. Geološki sastav limske doline je raznovrstan i čine ga stenestijene različite starosti. CelimCijelim svojim tokom Lim teče kroz klisure i kotline, zavisno od sastava terena. U području krečnjaka doline su uske sa visokim dolinskim stranama, a u ostalim delovimadjelovima su proširene. Kotline su najšire u gornjem delu toka, oko 20 m, a dubina preko 2 m, pri čemu su brzine male. Idući nizvodno, doline bivaju sve uže, a na kraju prelaze u klisuru. Lim naizmenično teče kroz klisure i kotline: iz Plavsko-gusinjske kotline ulazi u klisuru Sutjesku, potom u Beransku kotlinu i Tivransku klisuru. Potom prolazi kroz Bjelopoljsku kotlinu i Dobrakovačku klisuru koja prelazi u kanjon dubok do 550 m i dugačak 11 km, Brodarevsku kotlinu i dalje kroz dolinu duboku do 530 m, koja je ka Prijepolju sve plića i sve blažih strana. Pošto napustinapušti Prijepoljsko polje i prođe pored grada, Lim ulazi u duboku klisuru sa manjim kotlinastim proširenjima, a posle ušća Uvca ulazi u dolinu koja nizvodno postaje sve dublja i na 5 km od ušća prelazi u kanjon dubok do 530 m.
 
Širina i dubina rekerijeke su duž toka promenljive: kod Bijelog Polja širina je 45 m, a dubina 2 m; kod Prijepolja je širina 60 m, a dubina do 2 m. Na nekoliko mestamjesta u kanjonima, širina rekerijeke je samo 3 m.
U donjem deludijelu sliva, neposredno iza Prijepolja, formirano je akumulaciono jeze¬ro zapremine oko 44 miliona m3 za potrebe hidroelektrane Potpeć. Na desnoj obali jeze¬ra, kod mestamjesta Bistrica, izgrađena je istoimena elektrana, derivacionog tipa, koja koristi akumulaciju Radoinja, dok joj jezero Potpeć služi kao kompenzacioni bazen.
 
Nizvodno od ušća Uvca rekarijeka Lim se u velikim krivinama spušta do doline Drine i kod mestamjesta Međeđa uliva u Drinu. Na ušću u Drinu širok je 90 m, a dubina mu dostiže do 5 m.
 
== Literatura ==
1

izmjena