Razlike između izmjena na stranici "Crveni udar"

Obrisano 1.246 bajtova ,  prije 4 godine
m
Vraćene izmjene 31.176.171.29 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper
No edit summary
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m (Vraćene izmjene 31.176.171.29 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper)
oznaka: vraćanje
'''''Crveni udar''''' ({{jez-alb|Sulmi i kuq}}) je [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|jugoslovenski]] [[igrani film]] iz [[1974. na filmu|1974]]. godine. Režirao ga je [[Predrag Golubović]], a scenario su pisali [[Branislav Božović]] i [[Ratko Đurović]].
 
== Radnja ==
Njemci 1941. zauzimaju najveći rudnik olova u Europi.Tako značajan za njihovo nauružanje.Njemački pukovnik (prije rudar) Kraus dolazi iz Berlina u Trepču sa zadatkom da uspješno drži rudnik pod kontrolom.Doćekuje ga njemački oficir.Stari rudari (nekada štrajkaći) počinju prve diverzije u rudniku.Tu dolazi Kraus i tješi njemačkog oficira,i staje na stranu rudara.Rudari:Todor,Ićo,Rifat dobivaju zadatak da podignu oružani ustanak u rudniku pod nazivom "NI GRAM OLOVA HITLERU".Tu im se uzaludno prikljućuje slikar koji nije rudar ali silno želi se boriti sa njima u rudniku.Ićo i Rifat mu nevjeruju da on može biti rudar.Slikar,bjesan,diže u vazduh voz.Eksploziju ćuje Kraljevski pilot koji ulazi u selo i plaši seljake.Ob ćuje od seljaka da u Trepči živi slikar i odlazi tamo.Njemački kapetan postaje bijesan te želi streljati rudare.Kraus ga smirava te mu govori da su rudari potrebni.Njemci počinju ubivati svoje komandire.Poslije slikara,pilot se želi uzaludno pridružiti ali mu se Rifat i Ićo smiju.Rudari opet prave diverziju na stubovima.Kraus se ljuti i želi dati opomenu rudarima tako što će im pomutiti razum strejaljući nevine.Tako će streljati Jevreje.Rudari konačno dižu revoluciju tako što minirijaju rudnik.U toj borbi pogibaju Rifat i Todor.Rifat tako što se ljut sam raznesuje sa bombom,a Todor tako što ga je upucao njemački vojnik.Rudari dobivaju bitku tako što poplavljaju rudnik.Kraus i kapetan tužni budu streljani naredbom više sile u Berlinu (nema u filmu ali Krus kaže kako će biti streljan).Rudari se nakon pobjede prikljućuju Partizanima na Kopaoniku.
{{Upozorenje}}
Kada su Nemci zaposeli, [[1941]]. godine, [[Trepča|Trepču]], najveći rudnik olova u Evropi, tako značajan za njihovo naoružanje, rudari ovog rudnika, raznih nacionalnosti, poznati po svojim predratnim štrajkovima, započinju sa diverzijama. Vični dinamitu, vode bitku sa žestinom i oporim humorom koji poznaju samo ljudi izloženi smrtnoj opasnosti.
 
== Uloge ==