Razlike između izmjena na stranici "Murat II"

Obrisana 83 bajta ,  prije 2 godine
Datoteka/fajl Ragusa-SR.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao JuTa sa razlogom: No permission since 27 December 2017
m/м ((GR) File renamed: File:Budapešť 0074.jpgFile:Hunyadi-HosokTere-Budapešť 0074.jpg File renaming criterion #2: To change from a meaningless or ambiguous name to a name that describes what the i...)
(Datoteka/fajl Ragusa-SR.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao JuTa sa razlogom: No permission since 27 December 2017)
 
 
== Sukob u Bosni ==
 
[[Datoteka:Ragusa-SR.png|300px|mini|desno|Dubrovačka republika [[1426]]. godine.]]
U proleće 1430. bilo je došlo na jugu bosanske države do jednog s početka čisto lokalnog sukoba i rata, koji je posle zapretio da uzme vrlo opasne razmere. Dubrovačka Republika beše rešila 15. novembra 1429., da nedavno od vojvode Radoslava Pavlovića kupljeni grad Cavtat pretvori u glavnu tvrđavu Konavlja. Protiv te namere ustade energično Radoslav smatrajući je uperenu protiv sebe, pa kad Dubrovčani ne htedoše da mu popuste, on ih u proleće 1430. napade bez ikakvih obzira. Na brzu ruku skupljena dubrovačka "vojska" bi potučena, a njihova oblast izvan zidina poharana. Ogorčena Republika potuži se na to na sve strane i stade odmah živo raditi, da se protiv Radoslava stvori savez, u koji bi ušli bosanski kralj i vojvoda Sandalj. Zamolili su i despota, da se založi za njih kod Turaka. Dok je Sandalj pristajao načelno, da pođe protiv svojih starih neprijatelja, kralj Tvrtko se dosta brzo predomislio. Nije želeo da se pridruži savezu jedno što se bojao zapleta s Turcima, čiji je štićenik bio Radoslav, a drugo i zato, što Dubrovčani nisu tražili samo kaznu za Radoslava, nego i jedan deo njegova područja s Trebinjem i Lugom. Sandalj je čak jedno vreme pomišljao i na to, da on i Dubrovnik kupe od sultana Radoslavovo područje za 70.000 dukata, a posle su posvetili u to i kralja Tvrtka. Pristajući jedno vreme da sudeluje u tom pazaru, kralj je jasno pokazao kako je malo značila njegova stvarna kraljevska vlast i koliko je on, u sopstvenoj državi, zavisio od drugih. Svoje područje on želi da kupuje od sultana, a jednog svog vlastelina ne sme da kazni bez sultanove dozvole!
 
11.081

izmjena