Razlike između izmjena na stranici "Kubrat"

Dodana 2 bajta ,  prije 2 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м
m/м
Kubratovo ime je prvi put spomenuto od strane patrijarha Nikifora I. od Konstantinopolja (''Patriarch Nikephoros I of Constantinople'') u njegovom delu: Istorija sintomus brevarium (''Historia syntomos, breviarium'') iz [[9. vek]]a.
 
U spisku Bugarskihbulgarskih knyazova Kubrat je spomenut kao Kurt iz klana [[Dulo]]. Neki izvori ga povezuju kao jednog od naslednika [[Atila|Atile]], po majčinoj liniji kao pripadnika [[Ermi]] klana (''Ermy clan''), pošto mu je rod po majci [[Organ]]a (Organa) bio poticao iz tog klana.<ref> [[Vasil Zlatarski]], ''Istorija Bugarske'' </ref>
 
Kubrat je bio izvesno vreme Vizantijski talac kao zaštita od dinastijske borbe za prevlast u Turskom Kaganatu. Kao što je vizantijski istoričar, iz 7. veka Jovan od Nikije (''John of Nikiu''), zabeležio:
Kvota patrijarha Nićifora' ''Kratka istorija''<ref>[http://www.amazon.ca/Nicephori-Archiepiscopi-Constantinopolitani-Opuscula-Historica/dp/0405071930 Nicephori Archiepiscopi Constantinopolitani Opuscula Historica], editor [[Carl G. de Boor]], 24, 9-12.</ref> gde spominje Kubrata kao vladara Unogora
 
Po povratku iz Konstantinopolja preuzima vlast od Organa koji je u njegovom odsustvu vladao [[Utiguri]]ma. Isteravši Avare sa svoje teritorije, ujedinjenjem svih bugarskihbulgarskih plemena, Kubrat Knyazovo carstvo se prostiralo od delte [[Dunav]]a do reke [[Volga]]. Kubrat je bio jedan od retkih koji je svoju vladavinu proveo u miru sa Vizantijom, verovatno zbog prijateljstva sa imperatorom i poštovanjem vizantijske kulture, sa kojom je odrastao za vreme svog boravka u Konstantinopolju.
 
== Kubratov grob ==
721

izmjena