Ep o Gilgamešu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 19:
Književnost Babilona i Mezopotamije uopšte, bila je vrlo bogata. Iz tog perioda su pronađeni mnogi epovi, legende, mitovi, himne slike bogovima, psalmi, bajke, basne, poslovice i pripovijetke.
 
Najsavršeniji među epovima je ep o Gilgamešu. Za razliku od junaka iz Grčke ili Keltičke mitologije, junak iz ''Epa o Gilgamešu'' bio je historijska ličnost, kralj koji je vladao Sumerskim gradom-državom Urukom oko 2700. pne. Nastao je oko 1700. godine prije nove ere. Neki njegovi dijelovi nastali su mnogo ranije, a i ciocijeli ep je vjerovatno stariji, samo mu je oko navedene godine dat cjelovit oblik. Ep je napisan u ''akkadianu'', babilonskom jeziku i sastoji se od 12 ploča (pjevanja) pa je prema tome i najveći. Ploče imenuju svog autora kao Sin-Leqi-Unninni, što znači:' Bog mjeseca, prihvati moju molitvu'.
 
Gilgameš je bio skroz zaboravljen do viktorijanskog doba. Engleski putnik, Austen Henry Layard, je 1838. iskopao više od 25.000 glinenih ploča iz ruševina Ninive vecina su bile glinene ploce na kojima se pisalo klinastim pismom