1977. na filmu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Red 9:
* 1. mart - [[Bette Davis]] postaje prva žena kojoj je [[Američki filmski institut]] uručio nagradu za životno djelo.
* mart - Na [[Losanđelski filmski festival|Losanđeleskom filmskom festivalu]] premijerno prikazan ''[[Annie Hall]]'', [[romantična komedija]] u režiji [[Woody Allen|Woodyja Allena]] koji u njoj nastupa u glavnoj ulozi; film, inspiriran raspadom njegove ljubavne veze sa glumicom [[Diane Keaton]], koja također nastupa u filmu se smatra prekretnicom u Allenovoj karijeri, s obzirom da je od "čiste" komedije skrenuo prema ozbiljnijim, odnosno [[dramski film|dramskim]] sadržajima, odnosno počeo obilato koristiti [[autobiografija|autobiografske]] elemente; ''Annie Hall'' je oduševio kritičare, a sljedeće godine će uspjeti osvojiti [[Oscar za najbolji film]], potukavši mnogo poznatije i komercijalnije ''Ratove zvijezda''.
* 24. mart - [[Roman Polanski]], poljski sineast koji je dotada uživao status jednog od najuglednijih u [[Hollyoowd]]u, uhapšen u [[Los Angeles]]u pod optužbom da je [[silovanje|silovao]] i sodomoziraosodomizirao 13-godišnju djevojčicu; Polanski je pušten da se brani sa slobode i u dogovoru sa vlastima priznaje krivnju u zamjenu za blažu kaznu, ali nekoliko mjeseci kasnije iz SAD bježi u Evropu gdje će nastaviti karijeru, uspješno odlažući i spriječavajući svoje izrzčenjeizručenje; time započinje jedan od najdugotrajnijih [[skandal]]a u historiji Hollywooda i svjetskog filma.
* 28. mart - Održana [[49. dodjela Oscara]], nakon nadmetanja koje se smatra jednom od najkompetitivnijih u historiji te nagrade i filma; poznata je po tome što je [[Oscar za najbolji film|glavnu nagradu]] osvojio ''[[Rocky]]'', bokserska drama sa [[Sylvester Stallone|Sylvesterom Stalloneom]] u glavnoj ulozi, a za koju je Stallone također napisao i scenario, te koja ga je učinila velikom zvijezdom; dodjela je poznata i po tome što je australijski glumac [[Peter Finch]], preminuo nekoliko tjedana prije, dobio posthumni [[Oscar za najboljeg glumca]] zahvaljujući svom nastupu u filmu ''[[Network (film)|Network]]''.
* 25. maj - Premijerno prikazani ''[[Star Wars Episode IV: A New Hope|Ratovi zvijezda]]'', [[science fiction film]] u režiji [[George Lucas|Georgea Lucasa]] koji će postići neočekivanu i dotle nezapamćenu popularnost, odnosno postati najkomercijalniji film u američkim kinima 1970-ih, te [[Popis najkomercijalnijih filmova|najkomercijalniji film ]], sve do pojave ''[[E.T.]]-a'' [[1982. na filmu|1982.]] godine. Film je postao važan u historiji filma i zbog tada revolucionarnih vizualnih efekata, ali i postavljanja SF-a kao ozbiljnog filmskog žanra.<ref name="filmsite"/> Njime je također potvrđen koncept ljetnog [[blockubstzer]]a, odnosno ljetne projekcije u kinima i time opovrgnuto uvriježeno mišljenje da je publika tijekom tog razdoblja nezainteresirana za filmske projekcije. ''Ratovi zvijezda'' će također pokrenuti višedecenijsku filmsku seriju, niz stripova, romana, video-igara te postati jednom od najuspješnijih medijskih franšiza i elemenata popularne kulture u posljednjih nekoliko decenija.