Jovan Dučić: Razlika između izmjena

→‎O Dučićevoj poeziji: Ima jos gresaka kod I U jer se jos negdje pojavljuje spojeno IU,ako sam pobresio izvini te , nikoga ne zelim da uvredim.Hvala na vrmemenu za citanje.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
(→‎O Dučićevoj poeziji: Ima jos gresaka kod I U jer se jos negdje pojavljuje spojeno IU,ako sam pobresio izvini te , nikoga ne zelim da uvredim.Hvala na vrmemenu za citanje.)
== O Dučićevoj poeziji ==
 
Kao i Šantić, Dučić je u početku svoga pjesničkog stvaranja bio pod utjecajem [[Vojislav Ilić|Vojislava Ilića]]; ali kad je otišao na stranu, on se toga uticaja sasvim oslobodio i izgradio svoju individualnu [[lirika|liriku]] prema uzorima francuskih [[parnasizam|parnasovaca]], dekadenata i osobito [[Simbolizam|simbolista]]. U doba općeg kulta prema modi sa Zapada, njegova je poezija odista značila novinu i osvježenje, iui u motivima iu izražaju.
 
Mjesto snova, patnji, čežnji i draži na svom tlu, u idealima svoje rase, on čudnom i sjajnom gipkošću uzima tuđi, zapadni i latinski ideal ljepote i života, zapadni estetizam, otmjen i virtuozan ali hladan, lišen dubokih zanosa i uzvišene etike. On otkriva sasvim nove motive u našoj poeziji, dotle neslućene, rijetka osjećanja, bizarna, profinjena. Čak i osobna raspoloženja, svoju erotiku na primjer, on neće reći jednostavno niti će dozvoliti da izgleda obična. On ima dvostruki strah: od vulgarnosti misli i osjećaje i vulgarnosti izraza. Snaga i ljepota njegove poezije je u izražaju. On je pjesnika shvatio kao "kabinetskog radnika i učenog zanatliju na teškom poslu rime i ritma".
Anonimni korisnik