Razlike između izmjena na stranici "Arheološko nalazište u Humcu (Ljubuški)"

nema sažetka uređivanja
[[File:Bigeste-detalj hipokaust.jpg|mini|desno|Rimski vojni logor u Humcu]]
'''Rimski vojni logor u Humcu (Ljubuški)''' nalazio se na lokalitetu Gračine, opština [[Ljubuški]], [[Bosna i Hercegovina]].
 
== Lokacija ==
Lokalitet je između lijeve obale rijeke [[Trebižat]]a na jugu i naselja Humac na sjeveru, 5 km. jugozapadno od Ljubuškog
Logor se prostirao na površini od oko 1,5 hektara. Bio je ograđen kamenim bedemom dimenzija 140x110 metara. Bedem je bio širok oko 0,9 m. Otkopana su sva četiri ugla perimetralnog bedema, ali se dispozicija kula i ulaza kao i njihova veličina i oblik ostali nepoznati jer su iskrčeni. Tek su djelomično tu i tamo na istočnoj i sjevernoj strani otkopani djelići temelja bedema šir. 0.90-0.95 m.
 
Na istraženoj površini logora otkriven je kompleks od 4 zgrade. U jednoj od zgrada, nalazio se uređaj za centralno grijanje (praefurnium), podovi su bili sa mozaikom od crnih i bijelih kockica sa geometrijskim ukrasima, a zidovi su bili ukrašeni freskama[[freska]]ma od kojih su nađeni mali komadi sa crvenom, zelenom i bijelom bojom.
 
Na Gračinama je iskopano 7120 predmeta. Među nalazima najbrojnije su kockice mozaika (3202 komada), keramički ulomci (2058), stakleni ulomci (585), brončani artefakti (366), ekseri (334), željezni predmeti (187), novci (75primjeraka), svjetiljke(27, od kojih sedam s radioničkim pečatom), fbule (26), crijep s pečatom: 15 primjeraka.
== Vanjski linkovi ==
* [https://arheohercegovina.com/2013/10/03/rimski-kompleks-gracine/ Rimski kompleks Gračine]
{{Portal|Bosna i Hercegovina}}
 
[[Kategorija:Tvrđave u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Ljubuški]]