Islamsko pravo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Islam}}
'''Šerijat''' ({{ArJ|شريعة |f=šarīʿa}}) je vjerski zakon [[islam]]a, koji je utemeljen na Božijoj objavi i izveden iz četiri glavna izvora. Prvi je [[Kur'an]], za kog se vjeruje da je oduvijek postojao na nebu, a onda ga je melek Džibril (anđeo Gabrijel) postupno objavljivao [[Muhammed]]u, kako su to prilike zahtijevale. Zatim su tu [[Sunnet|sunet]], knjiga predaja o Muhammedu i njegovom životu, [[idžma]], suglasnost zajednice i [[kijas]], zaključivanje iz prva tri izvora. Ishodište mu je zapravo u predislamskom običajnom pravu, a podijeljen je u pet kategorija:
Prvi je [[Kur'an]], za kog se vjeruje da je oduvijek postojao na nebu, a onda ga je melek Džibril (anđeo Gabrijel) postupno objavljivao [[Muhammed]]u a.s., kako su to prilike zahtijevale. Zatim su tu [[Sunnet|Sunet]], knjiga predaja o Muhammedu a.s. i njegovom životu, [[Idžma]], suglasnost zajednice i [[Kijas]], zaključivanje iz prva tri izvora. Ishodište mu je zapravo u predislamskom običajnom pravu, a podijeljen je u pet kategorija:
* ono što je Allah naredio,
* ono što je Allah preporučio, ali nije propisao kao obavezno,
Linija 11 ⟶ 10:
 
Ne postoji jedan kodificirani set zakona u šerijatu. Šerijat je više kao izvlačenje zakona baziranih na Kur'anu, Hadisu i njihovom tumačenju.
Do 19. vijeka politički sistem se bazirao na jednom od mezheba. Većina Sunihsunitskih Muslimanamuslimana slijedi jedan od 4četiri mezheba i to: Hanefihanefijski, Malikimalikijski, Šafišafijski i Hanbelihanbelijski. Većina Šijašijita slijedi Džafaridžafarijsku školu.
 
== Podjela ==