Razlike između izmjena na stranici "Schrödingerova mačka"

m
nema sažetka uređivanja
(Poništena izmjena 40682912 korisnika Spaceorchid (razgovor) - ovo nije mjesto za ovaj tekst)
m
'''Šredingerova mačka''' je [[misaoni eksperiment]] koji je uobičajeno opisan kao paradoks austrijskog fizičara [[Ervin Šredinger|Ervina Šredingera]], koji je izveden 1935. Eksperiment ilustruje kako je on video, problem [[Kopenhagnska interpretacija|Kopenhagenske interpretacije]] [[kvantna mehanika|kvantne mehanike]], koja je primenjena na svakodnevne objekte. U ovom eksperimentu mačka može biti živa ili mrtva, u zavisnosti od prethodnih nasumičnih događaja. Mačkin paradoks je takođe često bio predmet teorijske rasprave i [[interpretacija kvanetne mehanike|interpretacije kvante mehanike]].
 
Najčešće pominjana interpretacija kvantne mehanike je tzv. kopenhagenska interpretacija. U ovom tumačenju, sistem prestaje biti superpozicija stanja i postaje ili jedno ili drugo, u zavisnosti od promatrača. Ovaj misaoni eksperiment upućuje na činjenicu da priroda merenja ili opažanja nije dobro definirana u kopenhagenskoj interpretaciji. Schroedingerov eksperiment se može tumačiti tako da dok je kutija u kojoj se nalaze mačka i radioaktivni element zatvorena, sistem istovremeno postoji u superpoziciji "raspadnuto jezgro / mrtva mačka" i "čitavo jezgro / živa mačka". Ukoliko se otvori kutija, za promatrača postoji samo jedno stanje - mrtva ili živa mačka.
{{klica-fizika}}
 
Međutim, jedan od glavnih znanstvenika povezanih s kopenhagenskim tumačenjem, Niels Bohr, nikada nije imao na umu promatrača koji bi izazvao kolaps talasne jednačine, tako da Schrödingerova mačka nije predstavljala nikakvu zagonetku za njega. Mačka je mrtva ili živa prije nego što promatrač otvori kutiju.{{klica-fizika}}
{{Commonscat|Schrödinger's Cat}}
 
5

izmjena