Lagranževa tačka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
→‎L2: Ispravljena greška za L2
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 40:
'''L<sub>2</sub>''' tačka leži na pravoj definisanoj većim masama, iza manjeg tela. U ovom slučaju se gravitaciona dejstva oba tela suprotstavljaju centrifugalnoj sili trećeg tela.
 
:'''Primer:''' Sa one strane Zemlje suprotne Suncu, orbitalni period bi normalno bio kraćiduži od orbitalnog perioda Zemlje. Dodatno gravitaciono privlačenje Zemlje skraćuje taj orbitalni period koji u L<sub>2</sub> postaje jednak periodu revolucije Zemlje.
 
L<sub>2</sub> tačka u sistemu Sunce-Zemlja je dobra pozicija za svemirska posmatranja. Kako objekti u L<sub>2</sub> zadržavaju istu orijentaciju u odnosu na Zemlju i Sunce, kalibracija i zaštita su značajno jednostavniji. [[Vilkinsonova stanica za mikrotalasnu anizotropiju]] ({{jez-engl|Wilkinson Microwave Anisotropy Probe}}) se već nalazi u orbiti oko L<sub>2</sub>, a u planu su i [[Plankov satelit]], [[Heršel svemirska opservatorija]], [[Gaja stanica]] i [[Džejms Veb svemirski teleskop]]. L<sub>2</sub> tačka u sistemu Zemlja-Mesec predstavlja pogodnu tačku za postavljanje komunikacionih satelita za dalju stranu Meseca.