Kolkata – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m izgovor uz ime
Red 1:
[[Datoteka:Victoria Memorial Kolkata panorama.jpg|right|thumb|350px|Memorijal kraljice Viktorije]]
 
'''Kolkata''' ([[Bengalskibengalski jezik|Banglabengalski]]: '''কলকাতা)''' [[međunarodni fonetski alfabet|[kolkat̪a]]]; (poznata i pod nazivomkao '''Kalkuta''') je glavni grad [[Indija|indijske]] države [[Zapadni Bengal]]. Grad ima gotovo 5 miliona stanovnika, a sa metropolitenskim područjem oko 14 miliona.
Kolkata je bila glavni grad Britanske Indije do [[1911.]] Nakon 1947. Kolkata je ekonomski stagnirala, a od 2000. grad ponovo ekonomski jača. Kolkata se suočava sa problemima urbanizacije, kao što su siromaštvo, zagađenost i saobraćajno zagušenje. Kolkata je pre bila smatrana kulturnom prestolnicom Indije, u kojoj su živeli [[Rabindranat Tagore]], Ronald Ros, Suba Čandra Boze, [[Majka Tereza]], Satjendranat Boze, Jagdiš Boze, Čandra Boze i drugi.
 
== Istorija ==
 
[[Datoteka:GovthouseKolkata.jpg|right|thumb|250px|Kalkuta kao grad palata u kolonijalno doba]]
 
Područje je bilo naseljeno preko 2 hiljade godina. Istorija grada započinje dolaskom [[Britanska istočnoindijska kompanija|Britanske istočnoindijske kompanije]] [[1690.]], kada je kompanija započela sa uspostavljanjem trgovine u Bengalu. Britanci su [[1699.]] sagradili tvrđavu Fort Vilijam, koja su koristili kao regionalnu bazu. Kolkata, koja se tada zvala Kalkuta je postala sedište jedne od tri britanske oblasti u Indiji. Zbog sukoba sa Francuzima u Indiji tvrđava je ojačana [[1756.]] Navab od Bengala je protestovao zbog militarizacije, pa je zauzeo Fort Vilijam tvrđavu. Britanci su nakon godinu dana ponovo ponovo osvojili tvrđavu. Kalkuta je postala [[1772.]] glavno sedište Britanske Indije. Do 1805. isušene su močvare, a Kalkuta je postala "''grad palata''". Početkom 19. veka Kalkuta se sastojala od dva grada, britanskog i indijskog. Od 1850ih dolazi do ubrzane industrijalizacije, posebno je postala poznata po tekstilnoj industriji i preradi [[juta|jute]]. Zbog industrije ulagalo se u infrastrukturu, tj. železnicu i telegraf. U gradu se pojavila i nova klasa Indijaca, koji su često bili profesionalci, čitali novine, bili anglofili i najčešće pripadali višim hindu kastama. Kalkuta je vremenom postala centar indijskog pokreta za nezavisnost. Podela Bengala iz [[1905.]] predstavljala je jako nepopularan potez, koji je doveo do protesta i bojkota engleske robe. Zbog tih protesta, a i zbog administrativno nepovoljnog položaja Kalkute glavni grad je [[1911.]] postao Nju Delhi. Tokom [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] Japanci su dva puta bombardovali luku. Hrana je korištena za vojsku, pa su milioni u Bengalu stradali od gladi tokom [[1943.]] Zahtev za formiranjem muslimanske države je 1946. izazvao velike nerede i preko 2.000 mrtvih. [[Podela Indije]] je dovela do velikog nasilja i odlaska velikog broja muslimana u [[Istočni Pakistan]]. U isto vreme u grad je došlo stotine hiljada hindusa.
 
== Klima ==
 
Nalazi se u zoni tropske klime. prosečna godišnja temparatura je 26,8 °C. Leti temparature često prelaze 40 °C, a zimi temparatura pada na 12-14 °C. Jugoistočni [[monsumi]] donose najviše kiše između juna i septembra, a prosečna godišnja količina padavina je 1582 mm. Kolkata je mnogo zagađenija od drugih velikih gradova Indije.
 
== Ekonomija ==
 
Kolkata je glavni poslovni i finansijski centar istočne Indije i severoistočnih država. Druga najveća berza u Indiji je u Kolkati. Nekad je Kolkata bila glavni grad Indije (do 1911), a posle 1947. usledila je ekonomska stagnacija. Između 1960ih i 1990ih bio je jako veliki beg kapitala, a mnoge fabrike su zatvorene. Liberalizacija indijske ekonomije 1990ih popravila je ekonomsku situaciju. Ekonomski oporavak predvodi sektor informacionih tehnologija.
 
== Demografija ==
 
Linija 17 ⟶ 23:
 
== Kultura ==
 
[[Datoteka:Indian Museum Kolkata.jpg|left|thumb|Indijski muzej]]
 
Kolkata je bila zvana grad palata. Ima veliki broj građevina iz kolonijalnog perioda.
[[Indijski muzej]] je osnovao danski botaničar [[1814.]] i predstavlja najstariji muzej Indije.
U Kolkati se nalazi [[Nacionalna biblioteka Indije]] sa preko 2 miliona knjiga. [[Memorijal kraljice Viktorije]] predstavlja građevinu koju je sagradio [[Vilijam Emerson]] između 1906. i 1921. ,a koja je kombinovala mogulski stil arhitekture sa renesansnim elementima.
 
{{Milionski gradovi Indije}}
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat}}
 
{{Milionski gradovi Indije}}
 
[[Kategorija:Gradovi u Indiji]]